13 Eylül 2011 Salı

Füze Kalkanı Malatya-Muş Hattına

NATO füze radarları sisteminin, Malatya-Muş hattında, yerleşimden uzak bir bölgeye kurulacağı ifade edildi; sistemde füze fırlatacak savaş gemileri de yer alıyor.



Türkiye'ye kurulacak Kuzey Atlantik Paktı (NATO) füze savunma sisteminin yeriyle ilgili Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile prensipte anlaşıldığı ve sistemin Malatya'ya yakın bir araziye kurulabileceği açıklandı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, bu yerin seçilmesinin nedeni, Doğu Akdeniz'deki gemilerle Türkiye'nin doğusunu aynı anda görebilme şartını sağlaması.

Radar üniteleri için, Muş-Malatya eksenine karar verilmeden önce, Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman ve İskenderun-Hatay havzaları da değerlendirilmişti.

Füze de fırlatabilecek

Görüşmelerde gündeme gelen bir konu da radarların yerleşim merkezine belli bir mesafeden kurulması zorunluluğu oldu. NATO görüşme heyeti, müzakerelerde, radarların tehdit algılamasına yanıt verecek AEGIS sistemi donanımlı füze fırlatacak savaş gemilerinin de sistemde bulunacağını Türk tarafına bildirdi.

Harekât merkezleri ve radarların kurulacağı tesislerde, Türkiyeli bir general komutasında Türkiye'den askeri personel de yer alacak. NATO askerlerinin Türkiye'de kaç kişi ve ne kadar süre için bulunacağına ve ileride füze savunma sisteminin hangi aşamalarla nasıl yürüyeceğine dair karar mekanizmalarında Türkiye'nin de yer alacağı ileri sürüldü. Test çalışmalarının en geç Aralık ayı ortasına kadar başlayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Bianet