30 Eylül 2011 Cuma

Kato'da Yaylaları Boşaltma Kararı

Kato Dağı'nın Hakkari tarafına bakan bölgesindeki yaylaların, süren askeri operasyonlar nedeniyle boşaltılma kararı muhtarlar aracılığı ile köylülere duyuruldu.

Hakkari İl Jandarma Komutanlığı, Hakkari ile Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi arasında bulunan Kato Dağı'nın Hakkari tarafında kalan bölgesindeki yaylaların boşaltılması için köy muhtarlarına yazı gönderildi. Resmi yazıda, bölgede operasyonların sürdürüldüğü ve boşaltma işlemlerinin en kısa zamanda tamamlanması istendi.

Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) haberine göre, bölgede havadan ve karadan operasyonlar sürerken Kato Dağı'nın Hakkari tarafında kalan Pınarca, Kamışlı, Çaylıca ve Kaval köylerinin muhtarlarına gönderilen yazıda, bu köylere ait yaylaların en kısa zamanda boşaltılması istendi. Gönderilen yazıda, sivil insanların zarar görmemesi için böyle bir uygulamanın yapıldığı ifade edildi.

"Boşaltma kararı geçen hafta alınmıştı"

Gelişmeler hakkında bianet'e konuşan yuksekovahaber Yazı İşleri Müdürü ve Yayın Koordinatörü Zeki Dara, yaylaların boşaltılma kararının geçen hafta alındığını söyledi.

Geçen hafta jandarmanın köy muhtarlarına giderek valilik talimatıyla yaylaların boşaltılmasını istediğini dile getiren Dara, köylülerin ve muhtarların resmi yazı olmaması nedeniyle bu karara uymadığını söyledi.

Bunun üstüne köy muhtarlarına bugün resmi yazı ulaştığını ifade eden Dara, insanların yaşanan gelişmeler nedeniyle son derece endişeli olduğunu söyledi ve ekledi:

"Askeri, operasyonlar, çatışmalar, köy boşaltmalar insanları ciddi şekilde tedirgin ediyor. Bunların yanı sıra bir de pek çok ilde yürütülen operasyonda siyasetçiler ve hak savunucularının gözaltına alınması ve tutuklanması, insanlarda 'sıra bana ne zaman geliyor?' endişesi yaratıyor."

Kaynak: Bianet