24 Eylül 2011 Cumartesi

Şirket STK İşbirliği Eleştirisi

2. Mezopotamya Sosyal Forumu'ndaki "Ekoloji" çadırında, orman yangınları, baraj sorunu ve şirketler ile çevre örgütlerinin işbirliği konuşuldu.


"İnsanlık İçin Özgürlük Kazanacak" sloganı ile yola çıkan 2. Mezopotamya Sosyal Forumu dün (21 Eylül) yapılan yürüyüş ve konserle başladı.

Diyarbakır'da bulunan Sümerapark'da kurulan forum kapsamında bugün Ekoloji çadırında "Ekolojik Yaklaşım Bağlamında Enerjiye Bakış" başlıklı oturumda TMMOB Diyarbakır adına Bilal Gümüş ve Gültekin Aydeniz, Karadeniz İsyandadır Platformu'ndan (KİP) Merve Sayar ve  Çamur-Toprak ve Su Dergisi'nden Kızılca Yürür konuştu.

"Barajlar sınır gibi kullanılacak"

Gümüş, Hakkari ve Şırnak arasındaki barajın güvenlik amaçlı yapıldığına dikkat çekerek bölgeyi ikiye ayırdığını söyledi.  Bu barajların kentler arasında sınır gibi kullanıldığını ifade eden Gümüş, suların toplanması gibi bir amaç taşımadığını olmadığını belirtti.

Aydeniz, doğaya zarar vermeden de enerji üretimi yapılacağını Diyarbakır'da kurulan güneş evi örneği ile anlattı.

"Bölgedeki yangınlarda neden örgütler suskun?"

Sayar, sivil toplum kurumları ile şirketler arasında nasıl bir ilişki olduğunu anlatmaya geldiklerini belirterek; "Büyük Anadolu Yürüyüşü adı altında yapalan yürüyüş sivil toplum kuruluşlarının (STK) halkı kullanarak şirketlerin doğayı katletmesinde nasıl ön açıcı olduklarına bir örnektir" diye konuştu.

Yürür de bölgede çıkan orman yangınlarına karşı sessiz kalan ekoloji ve çevre STK'larına tepkilerini dile getirdi.  Askerlerin ateş açması sonucu bölgede çok fazla sayıda orman yangını çıktığını hatırlatan Yürür, "Muğla'da orman yangın çıktığında tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran TEMA, Greenpeace gibi çevre örgütleri bölgedeki ormanlara karşı neden suskun?" diye sordu.

Doğa Derneği ve WWF Türkiye'nin sularını kullanma hakkı için özel şirketlerle işbirliği yaptığını dillendiren Yürür, TEMA'nın kurucularından bir çoğunun hidroelektrik santral (HES) yapan şirketlerin sahibi olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Bianet