Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, Özürlüler Kanunu'nunun süresi dolmadan şehirlerin fiziki ve mimari yapısının engellilere göre düzenlenmesi için başvuru kitabı çıkardı: "Engelsiz Şehirler". Kanuna uyulmazsa engelliler dava açmaya hazırlanıyor.
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, 2005'te yürülüğe giren ve 8 Temmuz 2012'de süresi dolacak Özürlüler Kanunu öncesinde, fiziki ve mimari düzenlemelerin nasıl yapılacağına dair başta engellileri ve yerel yöneticileri bilgilendirmek amacıyla "Engelsiz Şehirler" kitabını çıkardı.
Kitabı derleyen ve yayıma hazırlayan Dernek Başkanı Adem Kuyumcu, bağımsız olarak engellilerin ve ailelerinin kanunun uygulanmadığı için dava açmaya hazırlandığını söyledi.
"Amacımız bu davalarla para kazanmak değil çünkü bu engellilerin özgürleşmesini sağlamak bizim amacımız kanunun süresi dolmadan yöneticileri harekete geçirmek. Ama birçok kişi Türk Ceza Kanunu'nun 122. maddesine dayanarak dava açacak. Biz de eylemler planlıyoruz."
"Bir belediye yapıyor diğeri yapmıyor"
İstanbul Büyükşehir Özürlüler Koordinasyon Birimi üyesi de olan Kuyumcu, her ne kadar İstanbul'un bazı belediyelerde düzelmeler olsa da bütüne bakıldığında kanunun uygulanmadığını söylüyor.
"Şunu da açıkça söylemek isterim, ne CHP ne MHP belediyelerinde düzenlemeye gitti. AKP de bazı belediyelerde düzenleme yaptı. Mesela Güngören belediyesi kanunu eksiksiz uygularken başka bir AKP'li belediye bunu yapmıyor."
Kuyumcu en son örnek olarak Kadıköy Yeniyol Meydanı'nda parke taşlarının sökülerek, kaldırımların engellilere uygun hale getirildiğini ancak şu anda yenilenmesi süren Yeldeğirmeni Caddesi'nde engelliler için gerekli düzenlemelerin yapılmadığını söylüyor.
"Rampa yapıyor, engelsiz bile geçemez"
Tüm bu sorunlar ve kanunun uygulanmaması üzerine Kuyumcu, dernek bünyesinde daha önceden Özürlüler Daire Başkanlığı'nın şehrin fiziki ve mimari yapısının engelliler için nasıl olması gerektiğine dair yaptığı "teknik ve anlaşılamayan " çalışmasını herkesin anlayabileceği bir dille düzenlemiş.
"Mesela geniş bir asansör yapıyorlar ama kapısı dar. Ya da rampa engelsiz vatandaşın bile geçemeyeceği kadar yüksek. Engelli otoparkında engelli tekerlekli sandalyesiyle geçebileceği bir alan bulamıyor. Kısacası tüm bu düzenlemeler yaptık demek için 'gösteriş' için yapılıyor."
Kitap sayesinde apartmanının önüne rampa yapmak isteyen de kamu binasına asansör takılmasını isteyen de yerel yönetimlerden net bir şekilde ne talep etmek istediğini bilecek. Bunun yanında kitap, belediye, mimar, müteaahit ve iş yeri açmak isteyenlere de başvuru kitabı olacak.
"Düzenleme yapmayan davadan sorumlu"
Kitabın arka kapağında şöyle deniyor:
"Belediyeler, özel idareler, ticaret ve sanayi odaları, müteahhitler, mimarlar, okullar, iş yerleri, oteller, sağlık kuruluşları, kafeterya ve restaurantlar ile umuma açık tüm yerlerin yöneticileri daha fazla beklemeden sorumluluk alanlarında gerekli düzenlemeleri yapmalıdırlar, aksi halde açılacak davalarda kişisel olarak sorumlu olacaklardır."
Kitaptan elde edilecek gelir Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği'ne bağışlanacak. Kitabı satın almak için dernek hesabına her bir kitap için 20.-TL yatırılması yeterli.
Kaynak: Bianet
Kitabı isteme adresi için tıklayınız.