26 Eylül 2011 Pazartesi

"Cezaevindeki Şiddetten Haberdar mısınız?"

CHP Milletvekili Gök, Adalet Bakanı Ergin'e verdiği soru önergesinde, "Ankara Sincan Kadın Cezaevi'nde yaşanan şiddetten haberdar mısınız?" diye sordu; ÇHD de olayı kınayan bir açıklama yayınladı.

20 Eylül Salı günü Ankara Sincan Kadın Cezaevi'nde, biri kadın iki müdür yardımcısı gözetiminde 30 kadın gardiyanın beş kadın tutukluya saldırdığı ifade edildi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Levent Gök de Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle, bugün (26 Eylül) bir soru önergesi verdi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi'nin açıklamasına göre, Nehar Avcı, Diren Yağan, Didem Ezgi Serap, Müzeyyen Çınar, Eda Dişkaya adlı kadın tutuklulara kaba dayak atıldı, o gece ve ertesi gün tutuklulara yiyecek ve su verilmedi.

Adli tıpa gitmek isteyen tutuklular, Salı akşamı götürüldükleri Sincan Devlet Hastanesi Acil Polikliniği'nde nöbetçi kadın doktorca gözle muayene edildi. ÇHD, "tutukluların kol ve bacaklarında, yüzünde, kafalarında darp izleri olduğunu" açıkladı.

Olayla ilgili suç duyurusunda bulunulacak.

"İnsan hakkı ihlali değil mi?"

Gök, soru önergesinde "Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere uygulanan kötü muamele ve şiddet çok sayıda şikâyete konu oluyor. Bakanlığınızca yapılan açıklamalarda ise cezaevlerindeki durum tam tersi bir şekilde ifade ediliyor ve sorunsuz bir şekilde cezaevlerinin yürütüldüğünden söz ediliyor" ifadelerini kullandı ve şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* 20 Eylül'de Ankara Sincan Kadın Cezaevinde Avcı, Yağan, Serap, Çınar, Dişkaya isimli tutuklu kadınların, iki müdür yardımcısı gözetiminde 30 kadın gardiyan tarafından dövüldüğünden ve kendilerine su ve yiyecek verilmediğinden bilginiz var mı?

* Dövülen tutuklu kadınların aynı günün akşamı Sincan Devlet Hastanesi Acil Polikliniği'nde doktor muayene odasına kelepçeli alındıklarını ve görevli doktorlarca kendileri ile ilgilenilmediğinden haberdar mısınız?

* Tutuklu kadınların tek kişilik hücrede tutulmaları, cezaevinde uğradıkları şiddet ve hastanede karşılaştıkları gayriinsani tavır sizce en temel insan haklarının ihlali değil midir?

* Kadın tutuklulara karşı şiddet gösteren gardiyanlar ile onları tek kişilik hücrede tutan cezaevi idaresi ve götürüldükleri hastanede muayene etmek istemeyen görevli doktor hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?

ÇHD Ankara Şubesi ayrıca, "Cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılarak tedavilerinin insani koşullarda yapılmasını" talep etti.

Kaynak: Bianet