Ankara’da bir doğum günü kutlamasında Kürtçe şarkı söylediği için özel harekat polisi Serkan Akbulut tarafından öldürülen Emrah Gezer davasında mahkeme heyeti Kürtçe şarkıyı “tahrik” sayarak Akbulut’a verilen müebbet cezada indirim yaparak 19,5 yıla düşürdü. Türk adaletinin bu kararının, Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara davetiye çıkardığı tepkisinde bulunuldu.
Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde 27 Aralık 2009 tarihinde 3A adlı barda arkadaşlarıyla doğum günü kutlaması yaptığı sırada Kürtçe şarkı söylediği için özel harekat polisi Serkan Akbulut tarafından öldürülen Emrah Gezer'in ölümü ile ilgili açılan davanın karar duruşması Ankara 9.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Emrah Gezer'in babası Cemal Gezer'in yanı sıra BDP eski Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Aktar, Ankara Barosu MYK üyesi Erol Aras ve çok sayıda kurum temsilci ve yöneticisi katıldı. Duruşmaya ayrıca ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile müdafi avukatları ve tutuklu sanık Serkan Akbulut katıldı. Duruşma salonunda ayrıca çok sayıda çevik kuvvet polisi hazır edildi. Mahkeme heyeti müdafi avukatları ve sanık avukatları ile sanık polis Serkan Akbulut'a son sözlerinin olup olmadığını sormasının ardından kararını açıkladı.
TAHRİK İNDİRİMİ
Mahkeme heyeti, Emrah Gezer'in ağabeyi Ramazan Gezer'e para cezasının yanı sıra 5 ay hapis cezası verirken, Gülay Türk ile Tülay Türk'e beraat verdi. Mahkeme, dava boyunca olay anında özel harekat polisi Serkan Akbulut'un yanında bulunduğu kanıtlanan ve Emrah Gezer'e ateş etmeleri yönünde telkinler verdiği sanık ifadeleri ile desteklenen Sinem Uludağ'a da beraat verdi. Mahkeme heyeti özel harekat polisi Serkan Akbulut'a ise önce "Kasten adam öldürmek"ten müebbet hapis cezası verirken, savcının da mütalaasında istediği "tahrik" indirimini uygulayarak cezayı 15 yıla düşürdü. Heyet ayrıca Serkan Akbulut'a kamu görevlisi olduğundan ve "Adam yaralamak"tan dolayı da cezasını arttırarak ayrı ayrı cezalardan toplamda 19 yıl 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyetinin uyguladı "tahrik" indirimi ise savcının mütalaasında "Kürtçe şarkı"ya ilişkin istediği "tahrik" indirimi oldu.
Mahkeme sonrasında duruşmayı izleyen STK'lar ve Irkçılığa ve Milliyetçiliği Karşı Dur De Girişimi tarafından adliye sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Kürtçe ve Türkçe pankartın açıldığı açıklamada konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, mahkemenin kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu karar hukukun kabul edemeyeceği bir indirime tabi tutuldu. Bu kararın tek anlamı 'Kürtçe insanı tahrik eder' oldu. Mahkeme böyle bir ilke imza attı. Tabi ki bu kararı Yargıtay'a götüreceğiz" dedi.
KÜRTÇE SÖYLEYENLERE SALDIRIYI MEŞRULAŞTIRIYOR
Ankara Barosu MYK Üyesi Erol Aras ise, davanın sonucunun "kardeş kavgası"na neden olacak bir boyutta olduğunu belirterek, "Bu insan sadece anadilinde şarkı söyledi. Bu karar anadilde şarkı söyleyen insanlara karşı saldırıyı arttıracaktır. Bu karar hukuki ve insani olarak kabul edilemez" şeklinde konuştu. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da, yaşanan yargısız infazın "nefret suçu" olduğunu ve verilecek cezada da nefret suçlarının endeks alınması gerektiğini vurgulayarak, "Görevi güvenliği sağlamak olan bir insan, farklılıkları etkisizleştirmeye çalıştırmıştır." İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, yaşananların yargısız bir infaz dosyasına indirim uygulanması olduğunu kaydetti.
CEMAL GEZER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Emrah Gezer'in babası Cemal Gezer ise davanın 18 ay sürdüğünü ve kendilerinin pamuk ipliğinde bu süreci beklediklerini vurguladı. Gezer, "Biz bu ırkçı polisin cezasının 3 kat arttırılmasını beklerken onlar indirim yaptılar. Ben buradan söylüyorum, bundan sonraki süreçte bu ırkçı polisi yetiştiren Polis Akademisi, Polis Koleji, İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bu adamı bu ırkçı kafası ile nasıl mezun ettiler diye" şeklinde konuştu.
OLAY NASIL YAŞANDI
Diyarbakır'ın Silvan İlçesi nüfusuna kayıtlı 29 yaşındaki Emrah Gezer, 1994 yılından beri yaşadığı Ankara'da söylediği Kürtçe şarkı nedeniyle öldürüldü. Emrah Gezer, 27 Aralık'ta Ankara'nın Çankaya İlçesi'ne bağlı Kavaklıdere semtinde bulunan 3A barda arkadaşının doğum günü partisine katıldı. Geç saatlere kadar burada eğlenen Gezer, canlı müziğin sona ermesinden sonra arkadaşlarına Kürtçe şarkı söyledi.
Bunun üzerine yan masada aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu kişiler Kürtçe şarkı söylenmesine müdahale etti. Gezer ve arkadaşlarına küfür ve hakaretler yağdıran grup ile Gezer ve arkadaşları arasında tartışma çıktı. Sinem Uludağ isimli kadın ile beraberindeki S.A. ve L.A. adlı özel harekat polisleri, Gezer'in Kürtçe şarkı söylemesi nedeniyle tartıştı. Tartışma bar sahiplerinin müdahale etmesinin ardından barın dışına taştı. Bardan çıkan Gezer, S. A. adlı özel harekat polisi tarafından silahla vuruldu. 3 kurşunun isabet ettiği Gezer hayatını kaybetti.
Kaynak: ANF