11 Eylül 2011 Pazar

Gerze direnişçileri için İstiklal McDonald's blokajı


Gerze halkının kararlı direnişi ve hukuk mücadelesine rağmen defalarca polis ve Jandarmayı arkasına alarak Yaykıl köyünde termik santral yapmak için ısrar eden Anadolu Gurubu'na karşı İstanbul İstiklal caddesinde Karadeniz İsyandadır Platformu öncülüğünde bir basın açıklaması yapıldı ve Şirkete ait Mc Donalts'ın önünde oturma eylemi yapılarak 1,5 saat çalışmaz hale getirildi.

Aylardır bölgede termik santral yapılmaması için mücadele eden ve Anadolu Gurubu’nca termik santral yapılmak için tespit edilen şantiye alanı önünde nöbet tutan Yaykıl köyü halkı ve onlarla dayanışma içinde olan destekçilere karşı defalarca düzenlenen baskın ve polis ve Jandarma eşliğinde saldırıya rağmen halen devam eden nöbet ve direnişe bir destek de bugün İstanbul'da İstiklal caddesinde bir yürüyüş ve basın açıklaması yapan Karadeniz İsyandadır Platformu öncülüğündeki 200'ü aşkın dayanışmacıdan geldi.

Saat 13.30'da Galatasaray Meydanı'nda toplanan eylemciler 14.00'te yürüyüşe geçerek 'Anadolu Grubu sana her yer Gerze' , 'Karadeniz'de zehir solumak istemiyoruz' yazılı pankart ile 'Termik santral istemiyoruz' , 'Gerze duman olmasın termik santral kurulmasın', yazılı dövizler eşliğinde alkış ve sloganlarla Mc Donalt's önüne kadar yürüdüler.

Mc. Donalt's önüne gelindiğinde oturma eylemine başlayan eylemciler burada 1 saate yakın oturarak Anadolu Gurubunu kınayan mesajlar ve sloganlar eşlinde Gerze halkının yanında olduklarını dile getirdiler.

Gerze'den bir yurttaş ve dayanışmaya gelen gurupların temsilcilerinin konuşmalarının ardından Karadeniz İsyandadır Platformundan Osman Berk'in Platform adına okuduğu basın açıklamasını takiben saat 15.30 da yapılacak olan İstiklalime dokunma eylemine destek için eylemcilerle buluşmaya gittiklerini beyan ederek eyleme son verdiler.


Basın açıklamasının tam metni şöyle;

5 Eylül günü, Gerze'de, polisi ve jandarmayı arkasına alan Anadolu Grubu, termik santral tehdidine karşı toprağını, havasını, suyunu korumak için panzerlerin altına yatan, gaz bombalarına, tazyikli suya, plastik mermilere ve joplara maruz kalan halka ikinci kez ve acımasızca saldırmıştır.

Gerze'de termik santral kurmak üzere Yaykıl Köyü’nde sondaj faaliyeti yapmak isteyen yaşam düşmanı Anadolu Grubu'nun hukuku hiçe sayan girişimleri, yöre halkının büyük direnişine rağmen arkasına devlet terörünü de alarak sürüyor. Anadolu Grubu'nun Sinop’un Gerze ilçesine termik santral kurmak girişimlerine karşı yöre halkı 6 Ağustos'tan beri Yaykıl köyünde çadırlarda nöbet tutuyor. Çünkü kurulmak istenen kömürlü termik santralin doğaya ve yaşama zehirli etkisi biliniyor.
Çünkü termik santral projesine karşı 2009 yılında "Yürütmenin Durdurulması" kararı verilmiş olmasına rağmen ve sonraki süreçte Gerze halkının lehine olan tüm yargı kararlarına rağmen Anadolu Grubu haksız ısrarından vazgeçmiyor; Yaykıl köyüne zemin etüdü yapabilmek için gece baskınlarıyla saldırıyor. Gerze halkı da fiili duruma karşı haklılığından ve meşruluğundan aldığı güçle çadırlarda direniyor.

Gerze'lilerin haftalardır süren bu onurlu direnişi, 5 Eylül günü bir kez daha polis ve jandarma terörüne maruz kaldı. Gerzelilere jandarma, polis ve panzerlerle saldırıldı. Kimyasal gaz, tazyikli su, cop ve plastik mermilerin de kullanıldığı saldırıda kan aktı, 25 kişi yaralandı, atılan gaz bombalarından ormanda yangın çıktı, devletin ambulansları ise yaralıları taşımak için değil polisin tükenen gaz bombası stoklarını takviye etmek için kullanıldı, 3 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı. Ancak Anadolu Grubu yine de Gerze halkına diz çöktüremedi, Gerze halkı sermayenin oyununu
bozdu. GERZE HALKININ İSYANI İSYANIMIZDIR!

İşte vitrinine dizdiği prestijli markalarla, sözde "sosyal sorumluluk projeleriyle" imajını cilaladığını zanneden Anadolu Grubu, kirli enerji pazarlıkları için neleri gözden çıkarabileceğini göstermiştir. Gerze'nin katili, Coca Cola markasının Hayata Artı projeleriyle "sözde çevrecilere" sus payı dağıtan Anadolu Grubu'dur. Gerze’nin katili Efes Pilsen, ABank, Mc Donalds, Coca Cola, Fanta, Cappy, Komili, İsuzu, Faber Castell gibi markalarıyla gözlerimizi boyayabileceğini zanneden Anadolu Grubu'dur.

İşte "Hızlı Tüketim" böyle bir şey olsa gerektir, Ve aynı Anadolu Grubu'nun yaşam alanlarımızı katletmek inadı ortadadır. Ancak benzer planları olan diğer termikçi şirketlerin de tüm bu zorbalıklarıyla başarılı bir emsal teşkil etmesini umdukları ANADOLU GRUBU BİLMELİDİR Kİ DİRENEN GERZE HALKI YALNIZ DEĞİLDİR. Anadolu Grubu kirli yüzünü cilalı markalarının arkasına daha fazla saklayamayacak; SENİN BÜTÜN MARKALARINI BİLİYORUZ… SENİN BÜTÜN NUMARALARINI BİLİYORUZ… ANADOLU GRUBU, SANA ARTIK HER YER GERZE!

Bizler Karadeniz'de ve her yerde yaşamı savunan Karadeniz İsyandadır Platformu olarak biliyoruz ki Gerze halkına yaşatılan bu zulüm, tüm doğal, kültürel varlıkların ve yaşam alanlarımızın sermayenin talanına açılması saldırısının bir parçasıdır. Ve bu acımasız talana karşı halkların yükselen isyanı, sermaye iktidarının kuklası olan AKP hükümetinin faşist yüzünü bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkartmıştır. 30 Mayıs'ta Hopa'da başlayan fiili taaruz ve devlet terörü süreci her gün bir başka vadimizde kan akıtmaktadır. Mülki idareler ile bunlara bağlı Polis ve asker gücü şirketlerin emrine verilmiş; bu ortaklık ayyuka çıkmıştır. Gerze'den bir gün sonra Tortum’da HES'çi şirket köylülere saldırmış, 4 kişi yaralanmıştır. YILLARDIR YAŞAM ALANLARINA TIRNAKLARINI GEÇİREREK HES'Çİ ŞİRKETLERE DİRENEN TORTUM HALKINI İSYANIMIZIN TÜM ATEŞİYLE SELAMLIYORUZ! TOPYEKÜN SALDIRIYA TOPYEKÜN İSYAN! TORTUM’DAN GERZE’YE DİRENENLER KAZANACAK!

Topyekün İsyan! Çünkü bugün her vadisinde binlerce HES ile boğuşan Karadeniz, termik santraller, nükleer santraller, çimento fabrikaları, taş ocakları, kimyasal atıklar, tehlikeli atık tesisleri, tersane adı altında gemi söküm tesisleri, sahil yolları, madencilere yayla otobanı projeleri ile ablukaya alınmış durumda. Karadeniz’in dağları maden şirketlerine, vadileri HES'çilere, sahilleri inşaat
şirketlerine, denizleri petrol şirketlerine, bulabildikleri tüm alanlar da termik'çilere ve nükleer santralcilere peşkeş çekilmiş durumda. Yaşam alanlarımızın tamamının sermayenin hizmetine sunan, bu uğurda kanun hükmünde kararnameler (KHK) çıkaranlar artık halkların isyanını bastırabilmek umuduyla Karadeniz'e "Özel güvenlik birimleri" kurmaya başladı. Ancak nafiledir, HOPA'DA, TORTUM’DA, GERZE’DE, FINDIKLI'DA, TÜM VADİLERİMİZDE DİRENENLER KAZANACAK! DOĞA KAZANACAK!

Anadolu Grubu’nun patronu, aynı zamanda doğa, yaşam ve emek düşmanı TUSİAD'ın eski başkanı olan Tuncay Özilhan riyakâr bir açıklamasında "Gerze'ye bir zararı olacağını bilir ya da görürsem projeden hiç düşünmeden çekilirim" demiş. Bu termik santral hayalinin öncelikle bizleri imha etmeden Gerze'ye bir zarar verebilmesi mümkün değildir. Yağmacı şirketlerin her saldırısında öfkemiz ve kararlılığımız bilenmektedir. Anadolu Grubu Gerze'yi ve dünyayı termik santalle katletmek hayalinin tek zararının yine Anadolu Grubu'na olacağını artık görmüş ve anlamış olmalıdır.

Anadolu Grubu, derhal Gerze'den kirli elini çek! Yoksa seni gizli anlaşmaların, projenin başlamasını ağzı sulanarak bekleyen aç timsahların, jandarmasıyla, polisiyle, özel birimiyle, hukuksuzluğuna yol veren kamu görevlisiyle arkana aldığın devlet terörün de kurtaramayacak.

HOPA'DAN GERZE’YE DİRENENLER KAZANACAK!

HOPA'DA, TORTUM'DA, GERZE'DE YAŞAMI SAVUNANLARA YAPTIKLARINIZI
UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ, GÖZÜMÜZÜ ÜZERİNİZDEN AYIRMAYACAĞIZ!

HOPA, TORTUM, GERZE HALKLARI YALNIZ DEĞİLDİR!

Kaynak: RedHaber