5 Eylül 2011 Pazartesi

Atık Tesisi de suçluyu buldu: Köylüleri PKK kışkırtıyor !

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı yapılan Süroko Atık Bertaraf Tesisi, bölgede yaşayan halkı canından bezdirdi. Yörede yaşayan insanların ‘sağlığımız elimizden gidiyor’ şeklindeki tepkisi artınca, şirket yönetimi bu durumu PKK’ye yükledi. Atık tesisisin kaldırılmasını isteyen halk ise, ‘Eğer hükümet ve yerel yönetimler bizim sağlığımızı düşünmüyor da, PKK düşünüyorsa, biz PKK’liyiz’ diyerek, duruma tepki gösterdi.

Manisa’nın Kula İlçesi’ne bağlı Sandal Beldesi yakınlarına kurulan Süroko Atık Bertaraf Tesisi, geçtiğimiz yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılmıştı. O süreçte, ‘sağlığınıza zarar gelmeyecek, iş imkanına kavuşacaksınız’ denilerek yapılan tesis, şimdilerde çevrede yaşayan halkın hem sağlığını hem de tarım alanlarını tehdit etmeye başladı. Aradan geçen 1 yıllık sürede ortaya çıkan tablo karşısında sessiz kalmayan çevre köylüleri, sık sık eylemler yaparak atık tesisinin kaldırılmasını talep etti. Bu durumu haber yapan Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu ile köylüleri uyaran EGEÇEP, şirket yetkililerinin hedefi haline geldi. Yerel Divril Gazetesi’ne tam sayfa haber yaptıran şirket ortakları, bu kurumların PKK destekli olduğunu iddia etti. Köylülere de, ‘PKK’nin oyununa gelmeyin, bu yayın organları ve kendini çevreci diye tanıtan kişiler PKK’ye hizmet ediyor’ diyerek, olayı başka bir mecraya taşımak istedi. Şirketin bu oyununa gelmeyen köylüler dün Kula Belediyesi Otoparkı’nda bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde, Yerel Divlit Gazetesi’nin haberini gösteren köylüler, ‘Eğer PKK bizi düşünüyorsa biz PKK’liyiz’ diyerek, duruma tepki gösterdi.

Atık tesisinin açıldığı günden itibaren kendilerine zarar verdiğini belirten çevre köylüleri, ANF’ye konuştu.

YEREL YÖNETİMLERE TEPKİ

Yerel yönetimlerin konuya karşı duyarsız kalmasını eleştiren Rafet Akyüz, “Vatandaş yerel yönetimlerin bizim sağlığımızı düşünmesini istiyoruz. Biz burada mağdur durumdayız. Atık tesisi bizim sağlığımızı tehdit ediyor. Neden kimse bu işe ses çıkartmıyor?” diye sordu.

ÜZERİNE SIÇRAYAN BİR DAMLA BOYNUNU YAKTI

Tesis açıldıktan sonra 4 ay bu şirkette çalışan Mustafa Kılıç ise, “Ben tesiste bir süre çalıştım. Benim boynuma sıçrayan bir damla atık, beni sağlığımdan etti. O bir damla yayıldı ve boynumun tamamı yanmış gibi oldu. Şu an vücudumdaki yara atıktan sıçrayan bir damladan meydana geldi. Bu bir damla beni bu hale getiriyorsa ileride bizim çocuklarımızın halini düşünmek istemiyorum. Hepimizin sonu kanser gibi görünüyor. Bu tesisi buraya kurduranlar halkı hiç mi düşünmediler? Tesisin derhal kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

‘AKP’Lİ HÜSEYİN TANRIVERDİ NEREDE?’

Pervin Uzman da, “Bu çöp buraya geldiği günden beri uykularımız kaçtı. İneklerimiz düşük yapıyor, kadınlarımız hastalanıyor. AKP’nin Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi seçim döneminde kapılarımızı aşındırdı. Bu şirketin ortaklarından Eyüp Kaya ile birlikte geldiler, köylülerden oy istediler. Şimdi ise köye uğramıyor. Bu tesisi nasıl kurdularsa öyle kaldırsınlar. Biz bunu istemiyoruz” diye konuştu.

‘SUYUNA, TOPRAĞINA SAHİP ÇIKAN PKK’LİYSE BİZ PKK’LİYİZ’

Esenyazı köylülerinden Hatice Kılıç, şirketin Divlit Gazetesi’nde yaptığırdığı habere tepki göstererek, “Bizi ve bizi haber yapan gazeteleri PKK’li gösteriyorlar. Bunu söyleyenler bunu ıspatlamak zorunda… Buraya bu çöpü getirenler bizi düşünmüyorda PKK bizi düşünüyorsa biz ne yapalım. Bunlar vatanı satıyorlar. Bu şirketin yüzde sekseni yabancı. Niye vatanı satıyorlar? Biz suyumuza, toprağımıza, sağlığımıza sahip çıktığımız için PKK’liysek, o zaman yapacak bir şey yok” diye kaydetti.

‘SENİ BİZ ADAM ETTİK’

Ayten Aras ise, AKP Manisa Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’ye seslenerek, “Seni biz adam ettik. Bu pisliği bize niye çektiriyorsun? Gel de yaptığına bak. Seçimlerde kapımızdan ayrılmadın. Şimdi niye ortada yoksun?” dedi.

Kaynak: ANF

Not: Haberin son paragrafında tanık beyanı olarak aktarılan ve "yabancı düşmanlığı" olarak algılanabilecek ifade, tarafımızca deforme edilmiştir.