25 Eylül 2011 Pazar

Siyanürcü Ceza Aldı, Faturayı İşçiye Kesti

Eti Gümüş tesislerinin dolan siyanür havuzlarını kapatılırken, yeni havuzlar açılıyor. Çevreyle ilgili duyarlı davranmadığı gerekçesiyle bu güne kadar toplam 5 milyon TL ceza kesilen tesislerde cezanın faturası aynı firmanın Gümüşhanedeki işçilerine çıkarıldı. Şirket Eti Gümüşteki cezaları gerekçe göstererek, madeni kapattı ve iki aydır maaş vermediği 630 işçiyi kapı önüne koydu.

Kütahya Tavşanlı’da bulunan Eti Gümüş tesislerinin 4 siyanür havuzu kapatıldı. Kütahya İl Çevre Kurulu teknik heyetin hazırladığı raporu geçtiğimiz günlerde görüştü. 24 yıldır kullanımda olan havuzların kullanım ömrünü doldurduğunun belirtildiği rapora dayanılarak, çamurla dolan havuzların kapatılmasına karar verildi. İl Çevre Kurulu “havuzların çamurla dolması ve kullanılmaz hale gelmesine karşın bu konuda duyarlı davranmadığı” gerekçesiyle Eti Gümüş Şirketine 500 bin lira para cezası verdi. Kurulun bugüne kadar tesislere kestiği para cezasının toplamının 5 milyon TL’yi bulduğu dile getiriliyor.

YENİ HAVUZLAR AÇILIYOR

Öte yandan dört havuzu kapatıldığı açıklanan tesislere yeni atık havuzlarının yapımı ise devam ediyor. ÇED Raporu var mı yok mu tartışmalarının Geçtiğimiz aylarda devreye sokulan yeni bir havuzun yanı sıra, şirketin özellikle Dulkadir köyüne ait arazileri satın alarak atık havuzu yapmayı planladığı iddialar arasında. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Metalurji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemalettin Küçük, kapatıldığı söylenen havuzların zaten dolduğunu belirterek, “Önemli olan bu havuzlardaki zehirlerin ne olacağı. Anlaşıldığı kadarıyla bu zehirler başımıza kaldı. Zaten sızdıran bir yapıları var bu havuzların. Yeni havuzun açılmasına kesinlikle karşıyız” dedi.

CEZANIN FATURASI İŞÇİYE ÇIKARILDI

Küçük, Gümüşhane’nin merkeze bağlı Karamustafa Köyü’nde faaliyet gösteren ve Eti Gümüş tesislerinin de sahibi olan Yıldızlar Holding’e bağlı Yıldız Bakır Madencilik A.Ş.’ye ait tesiste işçilere paralarının ödenmemesine gerekçe olarak Eti Gümüş’e kesilen cezaların gösterildiğini söyledi. İki aydır maaşlarını alamayan maden işçilerdi önceki gün Gümüşhane Valiliği’ne yürümüştü. Bir süredir maaşlarını alabilmek için iş yavaşlatma eylemi yapan işçiler, sonuç alamayınca iş bırakarak valiliğe yürümüşlerdi. Vali Yusuf Mayda ile görüşen işçiler, 640 işçinin işine son verildiği ve işletmenin kapatıldığı haberi verilmişti.

‘Asıl suçlu çevreyi kirletenler’

ANKARA’da çok sayıda çevre platformu ve demokratik kitle örgütü ortak bir açıklamayla, çevre savunucularına saldıranları azmettirdiği gerekçesiyle Koza Altın Şirketi patronu Akın İpek hakkında açılan davanın zamanaşımına uğratılmak istenmesine tepki gösterdi. Açıklamada, çevreyi kirletenlere ağır işleyen yargının, çevreyi savunanları hızla cezalandırdığına dikkat çekilerek, “Çevre direnişleri değil, çevreyi kirletenler suçludur” denildi.

Sendika ve meslek örgütlerinin Ankara şubeleriyle çevre platformlarının imzasıyla yayınlanan açıklamada, Akın İpek’in 2005 yılında 5 Haziran Çevre Günü’nde madenci şirkete karşı çıkanlara yapılan saldırının azmettirici olarak yargılandığının kamuoyundan gizlenmeye çalışıldığı ifade edildi.

ŞİRKETE AYRI, HALKA AYRI

Anayasa’da bir yurttaşlık görevi olarak tanımlanan “sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı”nı savunan halkın gözaltı ve yargılamalarla baskı altında tutulduğu, Onur Hamzaoğlu gibi bilim insanlarının hakkında soruşturmalar açıldığı hatırlatılan açıklamada, yargının çifte standart uyguladığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Çevre direnişçileri hakkında açılan davalar, bir yıldan daha kısa sürede sona erdirilerek haklarında hapis ve para cezaları veriliyor. Çevre haberleri yapan gazeteciler, çevreci direnişçilerinin avukatları, destekleyen kurumlar ve bilim insanları, kirli yatırımların sahibi şirketler tarafından haklarında tazminat davalarıyla susturulmak isteniyor” denildi.  
Çevreyi ve geleceklerini yok eden projelere karşı direnen vatandaşlara polis ve jandarmanın “şirketlerin özel güvenlik görevlisi gibi” davrandığı kaydedilen açıklamada, yargı kararlarını uygulamayan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmezken, çevre direnişçilerinin yargılanmasının adalete olan güven duygusunun sarsılmasına yol açtığı dile getirildi.

‘AKP HUKUKU DA, DOĞAYI DA KİRLETTİ’

Açıklamada, “AKP, her gün yenisini çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararnamelerle kanun tanımazlığa devam etmekte, sadece doğamızı değil hukuku da kirletmektedir. Hükümetin hukuk alanında yatırımcı şirketler lehine uyguladığı çifte standartlar, çevre direnişlerine karşı anti-demokratik baskıları arttırmaktadır. Bergama’da çevre direnişçilerine saldıranlarla bugün Turgutlu’da aba altından sopa gösterenlerin bu cesaretlerini en fazla hükümetten aldıklarını biliyoruz” denildi.

Açıklamaya imza veren kurumlar: Ankara Nükleer Karşıtı Platform, Ankara Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, Ege Çevre Ve Kültür Platformu, Devrimci 78’liler Federasyonu, Derelerin Kardeşliği Platformu, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Halkevleri, İzmir-Bergama-Eşme-Sivrihisar-Havran-Küçükdere Elele Hareketi, KESK Ankara Şubeler Platformu, ODTÜ Mezunları Derneği, Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi, EMO Ankara Şubesi, İMO Ankara Şubesi, JMO, Metalurji Mühendisleri Odası, Tez-Koop-İş Ankara 2.Nolu Şube, TÜMTİS Ankara Şubesi.

Kaynak: Evrensel