27 Eylül 2011 Salı

PINAR SELEK DAVASI: Tanıklar Beşiktaş Adliyesi'ne!

Pınar Selek’in üç kez beraat ettiği ve on üç yıldır devam eden Mısır Çarşısı davası ile birleşen diğer davalara ilişkin yargılama 28 Eylül 2011 Çarşamba saat 10.00'da görülecek. “Hala Tanığız Platformu” Selek için destek istedi.


Sosyolog ve yazar Pınar Selek'in üç kez beraat ettiği Mısır Çarşısı davasının bir sonraki duruşması yarın, 28 Eylül'de. Yeni savcıyla görülecek ilk duruşma için, "Hala Tanığız Platformu" destek çağrısı yaptı.  Mısır Çarşısı davası ile birleşen diğer davalara ilişkin yargılama saat 10.00'da Beşiktaş Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Duruşma öncesi Hala Tanığız Platformu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de taşınan davanın önemine değinerek, kamuoyunu süreci yakından takip etmeye davet etti.

"Uzun ve adil olmayan yargılama sürecindeki uygulamalarıyla Pınar Selek'in mağduriyetinin artarak devam etmesine yol açan bu dava; işkence, adil olmayan yargılama ve ifade hürriyetine riayet edilmemesi nedeniyle tedbir, adil bir şekilde yeniden yargılanma ve tazminat talepleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de taşındı."

"28 Eylül'de duyarlı kamuoyunu bir kez daha süreci yakından takibe davet ediyoruz. Bu davada adaletin tam olarak tecelli etmesi nasıl bir Türkiye'de yaşayacağımızın da göstergesi ve teminatı olacaktır."

Neler oldu?

On üç yıldır süren davada Pınar Selek'in her üç beraat kararına da itiraz eden ve tutuklu olarak ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasıyla yargılanmasını talep eden savcı Nuri Ahmet Saraç'ın görevi değişti.

Duruşma savcılığından alınarak soruşturma savcısı olarak görevlendirilen Saraç'ın yerine Samandağ Cumhuriyet Savcılığı, adalet müfettişliği, ardından da Şişli Cumhuriyet Savcılığı yapan Mehmet Ali Uysal'ı atadı.

22 Haziran 2011'de görülen son duruşmada, mahkeme diğer sanıkların Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma kararına karşı diyeceklerini bildirmek üzere ifadelerinin alınmasına karar vermiş ve duruşmayı 28 Eylül 2011'e ertelemişti.

Neler olacak?

28 Eylül'deki duruşmada, Mısır Çarşısı davasına eklenen diğer davalar ele alınacak.
Polisteki ifadesiyle Pınar Selek'in Mısır Çarşısı davasında yargılanmasına sebep olan Abdülmecit Öztürk dinlenecek.

Öztürk, daha önce, Pınar Selek'i suçladığı polisteki ifadesinin işkence altında alındığını ve Selek'in suçlu olmadığını mahkemeye bildirmişti. Öztürk, Selek'le birlikte beraat etmiş, artık davada bulunmayacak olan savcı Nuri Ahmet Saraç, Öztürk'ün beraat kararını onaylamış, Pınar Selek'e ise itiraz etmişti.

Kaynak: Bianet