28 Eylül 2011 Çarşamba

Erdoğan'ın Sözleri "Görev" Gereği

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Başbakan Erdoğan'ın "Kız mıdır, kadın mıdır, bilemem" dediği Dilşat Aktaş'ın suç duyurusu için soruşturmaya yer olmadığına karar verdi, Erdoğan'ın sözlerinin "görevlerine ilişkin" olduğunu belirtti. Aktaş'ın avukatı karara itiraz etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara'da Hopa eylemine katılan ve polis tarafından kalçası kırılan Dilşat Aktaş'ın Başbakan Erdoğan hakkındaki suç duyurusuyla ilgili olarak soruşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi.

Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş için Başbakan Erdoğan Konya mitingi sırasında, "Polis panzerine tırmanan kız mıdır, kadın mıdır bilemem" demişti. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine Dilşat Aktaş avukatı vasıtasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık soruşturmaya yer olmadığına kararı verdi. Başsavcılık Erdoğan'ın sarfettiği, hakkındaki suçlamaya neden olan sözlerin "görevi sırasında ve görevlerine ilişkin" olduğunu belirtti.

Dilşat Aktaş'ın avukatı Sevinç Hocaoğulları ise Başsavcılığın kararına Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz ettiklerini söyledi. Hocaoğulları ayrıca Erdoğan'ın şikayete neden olan sözleri partisinin mitingi esnasında AKP Genel Başkanı sıfatıyla söylediğini de vurguladı. Bu nedenle Erdoğan'a isnat edilen suçun göreviyle ilişkili olmadığını, kişisel bir suç olduğunu ifade etti.

Hocaoğulları itirazın sonucunu bekleyeceklerini de anlattı ve hem bu suç duyurusunu takip edeceklerini hem de Erdoğan hakaret ettiği için manevi tazminat için girişimlerde bulunabileceklerini belirtti.

Hocaoğulları Erdoğan'ın sözlerinin sadece hakaret içermediğini aynı zamanda kadına yönelik şiddeti de meşrulaştırdığını söyledi.

Başbakan Erdoğan suç duyurusuna neden olan konuşmayı Konya'da seçim mitinginde kullanmıştı. Dilşat Aktaş 31 Mayıs'ta katıldığı Metin Lokumcu'nun öldürülmesini protesto gösterisinde polislerin şiddetine maruz kalmıştı.

Kaynak: Bianet