17 Eylül 2011 Cumartesi

Fok katliamı için izin istediler

Kanada Balıkçılık Kaynaklarını Koruma Konseyi, Federal Balıkçılık Bakanlığı'na gönderdiği raporda, St. Lawrence Körfezi'nde en az 70 bin fokun itlaf edilmesini istedi.



Konsey, Eylül 2011 tarihli ve Doğu Kanada'da Sürdürülebilir Kıyı ve Dip Balıkçılığını Kurtarma başlığı ile hazırladığı raporda, St. Lawrence Körfezi'ndeki fok stoklarını korumak için en az 73 bin gri fokun itlaf edilmesini tavsiye etti.

Kanada Federal Balıkçılık Bakanlığına tavsiye niteliğinde hazırlanan ancak bugüne dek hazırlanan tüm raporları bakanlıkça uygulanan konseyin, son raporundaki hususlar da uygulanırsa, her yıl mart-nisan aylarındaki fok avının en hareketli olduğu St. Lawrence Körfezi, bu kez daha erken kızıla boyanacak. Körfezin güneyinden New Brunswick'e, oradan da Nova Scotia eyaletine kadar 100 binden fazla gri fok saptandığı kaydedilen raporda, bu sayının en az yüzde 70 oranında azaltılması istendi.

Ülkede fok avı yapılan bölgedeki fok sayısının 9,1 milyonu aştığı hatırlatılan Kanada Balıkçılık Kaynaklarını Koruma Konseyi raporunda, fok sayısında azaltmaya gidilmemesi halinde, bölge sularındaki başta morina olmak üzere birçok balık türünün de tehlikeye gireceği hatırlatıldı. Konseyin raporuna hayvan hakları savunucusu grupların tepki göstermesi bekleniyor.

Kaynak: Ntvmsnbc