17 Eylül 2011 Cumartesi

İnan Süver Ölüm Orucuna Başlıyor

Balıkesir Cezaevi’nde tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Süver, açlık grevinin 10. gününde ölüm orucuna başlama kararı aldı.

Yaşadıkları nedeniyle pişman olmadığını, bu ülkede askerlik yapmayacağını ve bu yola bilerek girdiğini, bundan sonra başına geleceklere de hazırlıklı olduğunu söyleyen İnan Süver, Çarşamba günü (14 Eylül) tutuklu bulunduğu cezaevinde eşi Remziye İnan ile görüştü.

"Ölüm orucuna başlıyor"

İnan’ın son durumuyla ilgili bianet’e bilgi veren Remziye Süver, İnan’ın son derece bitkin ve halsiz olduğunu, artık ne olursa olsun bu sürecin bitmesi gerektiğini söylediğini ifade etti.

İnan’ın neden bunca zamandır tutuklu olduğunu bilmediğini, psikolojik sorunları nedeniyle iki ay önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) sevk edildiğini ancak sevk kararının hala mahkemeye ulaştırılmaması nedeniyle hastaneye gidemediğini söyleyen Remziye Süver, İnan’ın 10 gündür süren açlık grevinin bugünden itibaren ölüm orucuna döneceğini söyledi.

"İnan’a ’terörist’ muamelesi yapılıyor"

Açlık grevi yapan mahkumların günde üç kere sağlık kontrolünden geçirilmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu ancak İnan’la hiç ilgilenilmediğini ve bu sağlık kontrollerinin de yapılmadığını söyleyen Remziye Süver, İnan’ın anlattığı sıkıntıları şöyle özetledi:

* İnan, adli mahkumlarla birlikte kalmak istemiyor. Çünkü her asker öldürüldüğünde, ülkede gerginlik her yükseldiğinde, adli mahkumlar İnan’ın üstüne çok gidiyor.

* Üstelik mahkumlar cezaevi yönetimi tarafından da cesaretlendiriliyor. Gardiyanlar, İnan’ı hücreden zorla koğuşa getirdiklerinde, diğer mahkumlara "Alın bu vatan hainini biraz terbiye edin" demiş.

* Koğuşta mahkumların İnan’ı hırpalaması üzerine, İnan havalandırmaya çıkarak buradan çatıya atlayıp ya siyasi mahkumların yanına ya da tek başına hücreye alınma talebini yinelemek üzere çatıya çıkmaya çalışmış. Ancak çatıya çıkamadan, iki-üç metre yükseklikten aşağı düşmüş.

* Mahkumlar ve cezaevi yönetimi, İnan’a devamlı olarak "PKK’lı terörist" muamelesi yapıyor. İnan’da "Madem teröristim, neden siyasi koğuşta kalamıyorum" diye soruyor.

* İnan’ın yaşadıkları artık canına tak etti. Kendisi hiçbir suç işlemedi; sadece askerlik yapmak istemedi. Buna rağmen çok ağır koşullarda tutuklu. İnan, yaşadıklarına rağmen pişman olmadığını, savaşmak istememesinin "teröristlikse", "terörist" olduğunu, artık ipin inceldiği yerden kopacağını ve açlık grevini ölüm orucuna dönüştürmekte kararlı olduğunu söyledi.

Kaynak: Bianet