20 Eylül 2011 Salı

Okullarda LGBT Gerçeği Tanınsın!

Kaos GL Derneği, eğitimde LGBT öğrenci realitesinin tanınmasını, LGBT'lere yönelik heteroseksüel sosyalizasyon politikalarından vazgeçilmesini, bunun için öğrenciler ve eğitimcilerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.


Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ilgili açıklama yapan Kaos GL Derneği, "Lezbiyen Gay Biseksüel Transsekseül (LGBT) öğrenci realitesi"nin tanınmasını istedi.

LGBT öğrencilere yönelik heteroseksüel sosyalizasyon politikalarından vazgeçilmesini isteyen Kaos GL, "LGBT öğrencilere kendi özgül kişiliklerini kazanma fırsatı ve olanağı sunulmamakta, bunun sonucunda da LGBT öğrenciler, örgün eğitimde yaşadıkları ruhsal, sosyal ve kültürel sorunlardan dolayı toplumla sağlıklı bir bütünleşme gerçekleştirememekte" dedi.

"Eğitimci, öğrencinin gözüne bakarak hastalık diyor"

Açıklamada, heteroseksüel ilişkiyi, biricik ve tek doğal ilişki olarak sunan zorunlu heteroseksüellik politikaları kapsamında ders kitaplarında da  yalnızca bu tür ilişkilerin tanımlandığı belirtildi.

"Eğitimciler bu tür ilişkilerin propagandasını yaparak LGBT öğrencinin gözünün içine baka baka, durumu, bir hastalık ya da ruhsal bir sorun olarak anlatıyor. Bedenine ve ruhuna yönelik asimilasyon saldırıları karşısında LGBT öğrenci susar ve onaylar."

"Öğrenciler hem sözel hem fiziki saldırıya uğruyor"

LGBT öğrenciler için ortaokul ve lise döneminin "kâbus" olduğu belirtilen açıklamada, heteroseksüel öğrencilerin kendilerine benzemeyen LGBT öğrencilere, alayla yetinmeyip fizik saldırıda bulunduğu belirtildi.

" Öğrenciler, okul idaresi ile rehberliğin 'sorun'u LGBT öğrencilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yükleyeceklerini bilirler. LGBT öğrenci kendinden vazgeçmezse iş, okuldan atmaya kadar varır. "

"LGBT'ler ifşa edilmesin, kitaplar değişsin"

Açıklamada , ders kitaplarının ayrımcı ifadelerden arındırılmasında, okul yönetici ve rehberlerinin eğitimine birçok çözüm sunuldu:

* Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ders kitaplarında tanımlansın ve ders kitapları cinsiyetçi, homofobik/transfobik ayrımcı ifadelerden arındırılsın. Sosyal konuların işlenmesinde LGBT öğrencilere öneri ve söz hakkı tanınsın.

* Kadınlığın ve eşcinselliğin aşağılandığı ve insanların yarıştırıldığı Milli Güvenlik ve Beden Eğitimi derslerine girmek istemeyen LGBT öğrencilere bu hak tanınsın.

* Okul idaresi ve rehberlik servisleri LGBT öğrencileri ifşa etmesin. Ailesinde veya okulunda kime, ne zaman, nasıl açılacağına LGBT öğrencilerin kendisi karar versin.

"Sürgüne son verilsin, derneklerle işbirliği yapılsın"

* Rehber öğretmenlerin LGBT derneklerle birlikte çalışabileceği kanallar açılsın.

* Sınıflarda eşcinsellikle ilgili hakaret ve alaylara son verilsin. Sözlü ya da fiziki homofobik saldırılara karşı özsavunma hakkını kullanan LGBT öğrenciler cezalandırılmasın.

* LGBT suçlamasıyla görevlerine son verilen, sürgüne gönderilen, açığa alınan öğretmenlerle okuldan uzaklaştırılan öğrencilerden özür dilensin, tazminat ödensin ve geri çağrılsın.

Kaynak: Bianet