6 Eylül 2011 Salı

BASIN BİLDİRİSİ: İsrail’e karşı Filistinli’nin yanında duran, Ayı’ya karşı devletinin yanında durmaz!

BASINA VE KAMUOYUNA

İsrail’e karşı Filistinli’nin yanında duran, Ayı’ya karşı devletinin yanında durmaz!..

Erzurum'un İspir ilçesindeki Yeşilyurt Köyü'nde, bir ayının, insanlara saldırdığı gerekçesiyle hakkında "vur emri" çıkarıldığı şeklindeki haberler günlerdir basın yoluyla servis edilmektedir.

İspir İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda, basından kamuoyuna yansıtıldığının aksine, söz konusu ayı için "vur emri" ya da ilgili mevzuatta ve Merkez Av Komisyonu kararlarında tanımlanan "sürek avı" şeklinde yorumlanabilecek bir kararın idarî makamlarca verilmediğini öğrenmiş bulunmasına rağmen basının büyük kısmının halen bu şekilde haberlere devam etmesi düşündürücüdür.

Basın ahlakından biraz nasiplenmiş medya ise olayı ayının uyuşturucu iğne ile yakalanacağını ancak görevlilere saldırması ve tehlike oluşturması durumunda vurulabileceği şeklinde verdi.

Basından gördüğünü ve duyduğunu gerçeklik olarak kabul etme alışkanlığındaki ve insan merkezli düşünen ve yaşayan kamuoyu da ‘saldırgan’ ‘tehlikeli’ ayının bir an önce yakalanarak ‘hakettiğini’ bulması ve ‘güven içinde yaşamaya’ devam edebilmesi için yetkililerin gereğini yapmasını bekliyor.

Oysa madalyonun diğer yüzü ve olayın gerçek boyutu ayının değil insanın saldırgan ve tehlikeli olduğudur. Söz konusu olayda mağdur olan ve yerinden edilen ayı yaşam alanı işgal edildiğinde zorunlu olarak yer değiştirmiş ve hareket alanında karşılaştığı insanlardan ürkerek yavrusunu koruma güdüsüyle saldırganlaşmıştır.

Bölgede düzinelerce HES yapmak için yaban yaşam alanları talan edilir ve dinamitlenirken, ekolojik denge geri dönülmez tahribata maruz bırakılıyor ve doğal alanlar yapılaşmaya ve ranta açılırken tüm bunları perdelemek için bir ayının hedef gösterilerek ‘güvenlik’ kaygısı yaratmak en hafif tanımlamayla ahlaksızlıktır.

Aynı ‘güvenlik’ gerekçesiyle İsrail devletinin işgal ettiği Filistin topraklarındaki vahşeti ve abluka altındaki Gazze’ye yardım götürmeye çalışan Mavi Marmara gemisine uluslararası sulardaki saldırısına tepkilerin bu denli yoğun ortaya konulduğu ve savaşın bile göze alındığı açıklamaların yapıldığı ortamda doğal yaşam alanlarını işgal ve burada yaşayan yaban hayvanlarının ‘katil’ olarak gösterilmesi ise Türcülüğün en açık göstergesidir.

Dünya sadece insanların yaşaması için değildir!

Hiçbir canlının diğerini yok etme ve yaşam alanlarını gasp etme hakkı yoktur!

Hayvanlara ve doğaya karşı şiddeti ve talanı olumlayanlar farkında olarak ya da olmayarak toplumdaki her türlü şiddeti de meşrulaştırdıklarını bilmelidirler!...

İzler Derneği
Hayvanların Yasam Haklarını Koruma Derneği (HYHKD)
Yeryüzüne Özgürlük Derneği