29 Eylül 2011 Perşembe

Kanatlı'nın Vicdani Ret Davası 25 Ekim'e Ertelendi

Seferberliğe katılmadığı gerekçesiyle yargılanan Murat Kanatlı'nın davası, Dünya Silahsızlanma Günü olan 25 Ekim'e ertelendi.

Kuzey Kıbrıs'ta her yıl katılımın zorunlu olduğu seferberlik uygulamasına 2009'dan bu yana katılmayan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı'nın davası 25 Ekim'e ertelendi.

İlk olarak 15 Haziran'da Askeri Mahkemeye çıkarılan Murat Kanatlı bu duruşma öncesinde yaptığı açıklamada dünyadaki hiçbir savaşta taraf olmayacağı için savaş hazırlıklarında yer almayı redettiğini söylemişti. Dava daha sonra 5 Temmuz'a, 26 Temmuz'a ondan sonra da 29 Eylül ertelenmişti.

Bugün duruşmaya katılan avukatlar, anayasadaki "ifade özgürlüğü" maddesine atıfta bulunarak davanın askeri mahkemeden alınarak Anayasa Mahkemesi'ne havale edilmesini istediler. Savcılığın da görüşünü ortaya koymasının ardından dava bu kez 25 Ekim tarihine ertelendi.

"Toplumda bilinç artıyor"

Gelişmeler hakkında bianet'e konuşan Murat Kanatlı, Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) Yeşiller ve Sol Parti'nin, destek mesajı gönderdiğini, Sosyalistlerin de komisyona mektup yazarak davanın takipçisi olduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Mahkemede avukatların vicdani ret hakkının bir düşünce özgürlüğü hakkı olduğunu söylediklerini ve bu yargılamaların anayasadaki düşünce özgürlüğü ile çeliştiğini ifade ettiklerini söyleyen Kanatlı, daha önceki duruşmalara oranla mahkeme heyetinin konuyu daha fazla ciddiye aldığını ifade etti:

"Daha önceki duruşmalarda mahkeme heyeti bu konuyu fazla tartışmak istemezdi. Bu sefer bu hakkın olduğunu ve konunun ciddiyetinin farkında olduklarını sergileyen bir tavır içindeydiler."

Savcılığın bu konunun kendileri için yeni bir konu olduğunu söyleyerek davanın ertelenmesi talebinde bulunduğunu ve bir sonraki duruşmanın 25 Ekim'e ertelendiğini söyleyen Kanatlı, 25 Ekim'in Dünya Silahsızlanma Günü olmasına dikkat çekerek, duruşmanın bugüne ertelenmesinin kendileri açısından sevindirici olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Artık toplumda da vicdani ret hakkı ile ilgili olarak bilincin yükseldiğini söyleyebiliriz. Bugün pek çok kurum bizi arayarak desteklerini ifade etti. Bu da mahkeme üzerinde bir baskı oluşturuyor."

*Kıbrıs'ta Vicdani Ret İnisiyatifi, YKP-fem ve Kıbrıslı Gençlik Platformu'nun basın açıklamalarını okumak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet