29 Eylül 2011 Perşembe

Ceylan Mezarı Başında Anıldı

Askeri mühimmatın patlaması sonucu 12 yaşında hayatını kaybeden Ceylan Önkol, İHD ve Mazlum-Der tarafından mezarı başında anıldı. Ağabey Önkol, Ceylan'ın faillerinin bulunmasını istedi.


28 Eylül 2009'da Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında hayvan otlatırken bir askeri mühimmatın patlaması sonucu 12 yaşında hayatını kaybeden Ceylan Önkol, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) tarafından mezarı başında anıldı.

İHD tarafından yapılan yazılı açıklamada, İHD Diyarbakır Şube yöneticileri Emin Ermin, Pınar Dalkuş, İbrahim Çeliker, Mazlum-Der Genel Merkezi yöneticisi Tuba Nur Sönmez, Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrrahim Ay'ın katılımıyla Bingöl'ün Genç İlçesine bağlı Demirlibağ (Dolek) Köyü'nde ailesi ve Önkol'un mezarının ziyaret edildiği ifade edildi.

Mezar ziyaretine, köylülerin yanı sıra, Ceylan'ın arkadaşları Ceylan'ın fotoğraflarından hazırlanan maskeler takarak katılırken, Ceylan gibi yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları taşındı.

Anne Saliha Önkol'un Ceylan'ın mezarı başında bir yaşında olan ve Ceylan'ın ismini verdiği torununu kucaklayarak yaktığı ağıtlar anmaya katılanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu.

"Savaşın öncelikli kurbanı çocuklar olacak"

Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, anma töreninde yaptığı konuşmada Ceylan'ın şahsında yaşanan bütün çocuk ölümlerini kınadıklarını belirterek, sorumlulara harekete geçme çağrısında bulundu.

İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Emin Ermin ise, artık çocuk ölümleri görmek istemediklerini vurgulayarak, "Yeniden savaş senaryoları hayata geçerken bunun kurbanları öncelikle çocuklar olacak bunu biliyoruz. Bu yüzden bir an önce savaş durdurulmalı. Müzakereler tekrar başlamalıdır" diye konuştu.

Ağabey Önkol: Failler bulunsun

Ceylan Önkol'un ağabeyi Rıfat Önkol ise, iki yıldır kardeşinin faillerinin bulunmamasını kınadıklarını ifade ederek, faillerin bulunması ve cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Önkol, "Bizim Ceylanımız gitti başka Ceylanlar gitmesin. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidar olduğundan beri birçok Kürt çocuğu katledildi. Başka ülkelerin çocukları için timsah gözyaşı döken Erdoğan, Kürt çocukları katledilirken sesini çıkarmıyor" dedi.

Kaynak: Bianet