10 Eylül 2011 Cumartesi

Aleviler: Ders kitaplarındaki düzenleme göstermelik

Alevi Bektaşi Federasyonu, din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Alevilik konularına ilişkin yapılan yeni düzenlemenin “göstermelik” olduğunu belirtti.

2011-2012 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala ilköğretimden 4. sınıftan ortaöğretim 12. sınıfa kadar okutulan tüm din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Aleviliğe ilişkin yapılan program değişikliği tekrar gündeme geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Necati Şahin, ders kitaplarında ve eğitim programlarında yapılan düzenlemenin göstermelik olduğunu söyleyerek, “Ders kitaplarına birkaç konuyu birkaç satırla koyarak Alevilik anlatılamaz. Bırakın Aleviliği hiçbir inanç anlatılamaz. Bu nedenle devlet bütün inançlardan elini ayanağı çekmelidir. Herkes kendi inancını özgür iradesiyle öğrenmelidir. Alevilikte çocuklara okullarda inanç öğretilmesi gibi bir uygulama yoktur” diye konuştu.

Ali Balkız, düzenlemenin ‘asimilasyon’ çalışması olduğunu belirterek, “Alevilik Ali’yi sevmekten ibaret değil. Kendisine özgü doğa, insan, kadın ve toplum anlayışı olan ve keza kendi gelenek görenekleri olan, kurumları, tarihi olan bir yol ve felsefedir Alevilik. Bu tanım doğrudan doğruya Alevileri Sünnileştirmenin yoludur” dedi.

Dede Adıgüzel Erbaş ise çalışmanın özellikle Çorum Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ağırlıklı bir çalışma olduğuna dikkat çekerek ‘’Tunceli Üniversitesi’nin rektörü de içinde. Bizim bunu tasvip etmemiz mümkün değil. Bu bir dayatmadır’’ dedi.

Kaynak: ANF