10 Eylül 2011 Cumartesi

Gözaltında engelliye işkence!

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde engelli genç Metin Arslan polis tarafından gözaltına alındı. Arslan ve ailesi, Arslan’ın gözaltında işkence gördüğünü belirtti.

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi tarafından verilen raporla da psikolojik engelli olduğu belgelenen 1980 doğumlu Metin Arslan 7 Eylül’de akşam Cumhuriyet Mahallesinde yoldan geçerken şüpheli diye gözaltına alındı.

Gözaltına alındığını görenler tarafından ailesine haber verilmesi üzerine ablası Kevser Arslan Çınar Emniyet Amirliğine engelli kardeşinin alınma gerekçesi ve durumunun öğrenmeye gittiğinde kardeşinin Arslan’ın çığlık seslerini duyduğunu belirtti.

Daha sonra yediği darplardan dolayı fenalaşan Arslan Çınar Entegre hastanesine kaldırılarak tedavi edildi. Tedavi ve sağlık raporu tutulan Arslan nöbetçi doktoru tarafından Diyarbakır Devlet Hastanesine sevk edildi. Ancak doktor tarafından tutulan raporlara polis tarafından el konuldu. Raporların alınmasından sonra engelli kardeşinin durumundan ve sağlığından endişe eden ablası polisle tartışmaya girdiğini tartışma sonucu gözaltına alınmak istediğini ifade etti. Bu tartışmadan sonra engelli kardeşi Arslan’ında sevk edildiği halde Diyarbakır Devlet Hastanesine götürülmediğini belirtti.

‘MERDİVENDEN DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLE’

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan engelli Metin Arslan,“ Polisler beni hastane de bile tehdit ettiler Bana bu darp izlerinin merdivenden düştüğüm için oluştuğunu söylememi istediler. Eğer söylemez isem beni tekrar gözaltına alıp döveceklerini söylediler’’dedi.

Arslan’ın ablası Kevser Arslan ise konu ile ilgili şunları ifade etti: “Son 15 gündür polisler tarafından ailemize yönelik baskı yapılıyor. 3 gün önce engelli olan kardeşimi sokak başında yakalayıp dövdü. Bu olaydan birkaç gün önce tekrar onu yakalayıp emniyete götürüp ona ellerinde var olan kamera kayıtlarındaki kişilerin kimler olduğunu sormuşlar. Kardeşim onları tanımadıklarını söylediği zaman tekrar darp ettiler. Yurttaşlar tarafından bize haber verilmesi üzerine emniyete gittiğimde girer girmez kardeşimin çığlıklarını duydum. Kardeşimin çığlıklarını duyunca çok kötü oldum. Kardeşime ne yapıyorsunuz diyerek bağırdım. Bunun emniyet amiri orada bize tehditler savurarak kardeşine sahip çık dedi.

Engelli ve kalp romatizması hastalığı olan kardeşim orada kardeşim polislerin ellerinde fenalaşarak yere yığıldı. Kardeşimin fenalaşmasından sonra hastaneye kaldırdılar. Nöbetçi doktor gerekli muayene ve röntgenleri aldıktan sonra raporlarını yazdı ve Diyarbakır Devlet Hastanesine sevk etti. Ancak doktorun yazmış olduğu raporlara polis tarafından el konuldu. Olay üzerine sinirlenerek kardeşime bir şey olursa sorumlusu siz çınar emniyetisiniz dedim. Bunun üzerine sinirlenen polisler beni gözaltına almak istediler. Karşılıklı tartışmadan sonra beni ve kardeşimi bu yaptığınız yanınıza kalmayacak diye tehdit ederek bizi orada bırakarak raporları alıp gittiler. Bu yaşadıklarımızdan sonra ne engelli, ne kadın nede vatandaş olarak can güvenliğimiz olmadığını anladık.’’

Abla Arslan polis tarafından engelli kardeşine yapılan haksızlığı kabul etmeyeceğini gerekli adli mercilere başvuracağını hakkını arayacağını belirterek,“ Polis tarafından engelli kardeşime yapılan işkenceye duyarsız kalmayacağım. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Gerekli tüm başvuruları ve insan hakları kuruluşlarına başvuracağım. Polisin görevi vatandaşın can güvenliğini sağlamaktır. Riske atmak ya da bir engelliye işkence yapmak değildir. Sokakta, emniyette ve emniyet araçlarında bir engelliye işkence yapmak emniyet işi olmamalı’’dedi.

Arslan’ın ablası Çınar Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunarak adli süreci başlattı.

Kaynak: ANF