26 Eylül 2011 Pazartesi

Evli Olmayana Koruma Yok

Şiddet gördüğü için Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunan kadın, “imam nikâhlı” olduğu için “Ailenin Korunmasına Dair Kanun”a tabii olamadı ve koruma alamadı.

Ankara'da 30 yaşındaki A.A, imam nikâhlı olarak yaşadığı Emin K. tarafından, garsonluk yaparak kazandığı parayı vermediği için dövüldü. Dört yaşındanki kızını da alarak hastaneye giden A.A, daha sonra oturduğu semtteki karakola başvurdu.

Ankara Adliyesi'ne giderek savcılığa suç duyurusunda bulunan A.A, rapor alması için Adli Tıp'a gönderildi.

Gazetelerde çıkan haberlere göre,  A.A suç duyurusunda, maruz kaldığı şiddeti anlattı ve Emin K'nın kendisine "Seni öldürmeden polise teslim olmayacağım" dediğini belirtti.

A.A, Şiddet gördüğüne ilişkin Adli Tıp raporuyla birlikte savcılığa geri döndü.

Çocuğuyla birlikte kararı bekleyen A.A'ya, "imam nikâhlı" olması nedeniyle 4320 sayılı "Ailenin Korunmasına Dair Kanun" kapsamında mahkemece tedbir kararı verilemeyeceği bildirildi.

Mevcut kanuna göre, evli olmayanlarla ilgili koruma ve tedbir kararlarını ancak kaymakamlıklar verebiliyor.

Ankara Barosu, A.A'ya şiddet gören kadınlar için başlatılan "Gelincik Projesi" kapsamında hukuki destek için bir avukat görevlendirdi.

On yıldır beraber yaşadığı Emin K.'dan daha önce de sistemli şiddet gören A.A,  bir süre önce bıçaklanmış ve hayati tehlikesi olduğu için yoğun bakımda tutulmuştu. Emin K. olay sonrasında cezaevine girmiş ancak A.A'nın şikâyetini geri çekmesi üzerine serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Bianet