21 Eylül 2011 Çarşamba

Sivillere Yönelik Saldırılara Tepkiler

Ankara ve Siirt'te gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yedi sivilin ölmesi, 36 sivilin de yaralanması üzerine BDP, İHD, TİHV ve Diyarbakır Barosu, yayınladıkları kınama mesajlarında sivillere yönelik saldırıları kabul edilemez bulduklarını söylediler.

Ankara ve Siirt'te dün gerçekleştirilen saldırılar Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından kınandı.

Dün (20 Eylül) sabah Ankara'da Kumrular Caddesi'nde meydana gelen patlamada üç kişi ölürken 34 kişi de yaralanmıştı. Akşam saatlerinde PKK aracı sanılarak saldırılan bir araca yönelik gerçekleştirilen saldırıda ise dört kadın hayatını kaybetmiş, iki kişi de ağır yaralanmıştı.

BDP: Şiddetle kınıyoruz

Sivillerin yaralandığı ve hayatını kaybettiği saldırılarla ilgili olarak BDP Genel Merkezi yazılı bir kınama mesajı yayınladı.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak imzasıyla yayınlanan kınama mesajında, yaşamını yitirenlerin yakınlarının acılarının paylaşıldığı ve BDP olarak yaşam hakkına yönelik bu saldırıların şiddetle kınandığı ifade edildi.

Mesajda, olaylarla ilgili soruşturmanın hiçbir soru işaretine yer bırakmayacak şekilde yürütülmesi ve tüm bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiği ifade edildi.

TİHV ve İHD: Barış sağlansın

TİHV ve İHD tarafından ortak yayınlanan kınama metninde ise sivillere yönelik iki ayrı saldırının kendilerini derinden üzdüğü ve sarstığı ifade edildi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu şiddet sarmalından bir an önce çıkması gerektiğinin belirtildiği metinde, bunun çözümü olarak ise barışın sağlanması ve Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi olduğu ifade edildi.

"Şiddet politikaları şiddetten başka bir şey doğurmuyor" denilen mesajda "Bugüne kadar onbinlerce cana mal olan bu politikalarınızdan vazgeçmeyi düşünmüyor musunuz? Yitirilen canların acısını yüreğinizde hissetmiyor musunuz? Başka canların yitirilmemesi için bir an önce barış sağlansın" denildi.

Diyarbakır Barosu: Kabul edilemez

Bir kınama mesajı da Diyarbakır Barosu adına Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'dan geldi.
Son bir ay içerisinde Hakkari, Tunceli, Ankara ve Siirt'te meydana gelen saldırılarda onu aşkın sivilin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen mesajda, kim tarafından yapılırsa yapılsın, sivillere yönelik saldırıların kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kaynak: Bianet