27 Eylül 2011 Salı

Mısırlı Vicdani Retçi İçin Özgürlük Çağrısı

Mısır'ın "ifade özgürlüğü" kıstaslarına isyan etiği için tutuklanan Maikel Nabil Sanad'ın sağlık durumu kötüye gidiyor. Ülkede ordunun yönetime el koyuşunun ardından ifade özgürlüğü kapsamındaki tutuklamalar artış gösterdi.

Mısır'da kişisel blogundaki ve Facebook sayfasındaki hükümet ve ordu eleştirileri gerekçe gösterilerek mahkum edilmiş olan Maikel Nabil Sanad, 23 Ağustos'tan beri açlık grevinde. Uluslararası Af Örgütü (AI) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, dün (26 Eylül) yaptığı bir açıklamada, Nabil Sanad'ın "acilen ve koşulsuz bir şekilde" bırakılmasını istedi.

27 yaşında olan Maikel Nabil Sanad, 28 Mart'ta tutuklanmış, ardından da 10 Nisan'daki askeri mahkemede üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Önce İnsan Hakları (Human Rights First - HRF))  kuruluşu 20 Mart'ta, mahkemede Nabil Sanad'ın avukatlarının bulunmasına ise izin verilmediğini duyurmuştu.

Huffington Post'ta yer alan bir habere göre "vicdani retçi" olan Nabil Sanad, kendisini tutuklayan askerlerin cinsel tacizlerine ve fiziksel tahribatına da maruz kaldı.

AI, Sanad'ın kalp hastası olduğunu ve cezaevi yönetiminin ilaçlarını vermediğini belirtiyor. Nabil Sanad'ın kardeşi, "Mısır'da askeri yönetim el koyduğundan beri durumun pek de değişmediğini hatta daha kötüye gittiğini" belirtti. Kardeşine destek olduğu için kendisinin de hapse gönderilme tehdit edildiğini belirten Mark Nabil Sanad, Mısır'da protestoların başladığından beri 12 bin kişi hakkında askeri dava açıldığını da açıklamalarına ekledi.

Kaynak: Bianet