9 Eylül 2011 Cuma

9 saatlik çalışmanın bedeli sadece 20 TL



Hevsel Bahçeleri’ndeki sebze tarlalarında çalışan kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Tarlalarda çalışan kadınlar, günlük 9 saatlik çalışmaya karşılık aldıkları 20 TL ile ailelerini geçindirmek zorunda.

Karşılığı alınamayan emek

Tarihi Amed surlarının dibinde bulunan Hevsel Bahçeleri’ndeki sebze tarlalarında çalışan kadın işçiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Soğan, roka, maydanoz, salatalık, domates, fasulye, kabak tarlalarında günde 9 saat çalışan kadın işçiler, bunun karşılığında ise sadece 20 TL alıyor. Tarlalarda sebzelerin ekiminden, çapalamasına ve toplanmasına kadar bütün işleri yapan kadınlar, işverenin emeklerini görmediğini belirtiyor. Amed’in en yoksul mahallelerinden Mardinkapı ve Xançepek mahallelerinde oturan kadın işçiler, maddi durumları iyi olmadığı için tarlalarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

‘Başka alternatifimiz yok’

7 çocuğu olan ve eşi de çalışmayan kadın işçilerden Hanım Gültekin (40), 9 kişilik ailesinin tüm yükünü taşıyor. 20 yıldır tarlada işçi olarak çalıştığını dile getiren Gültekin, “Eşim çalışmadığı için çocuklarıma ben bakıyorum. 07.00 ile 16.00 saatleri arasında çalışıyoruz. Günlük 20 TL veriliyor. Başka bir alternatifim olmadığından bu işte çalışmak zorundayım” dedi.

İşçilerden Saadet İşlek (24) ise, 10 yıldır bu tarlalarda çalışıyor. Aile ekonomisine katkı sunmak için çalışmak zorunda olduğunu ifade eden İşlek, emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, “İşveren emeğimizin karşılığını vermiyor. Bize verdikleri yevmiye ihtiyaçlarımızı karşılamıyor” dedi.

Kaynak: Haberlink