5 Eylül 2011 Pazartesi

Tortum'da HES Arbedesi: 4 Yaralı

Erzurum'un Tortum İlçesi'ne bağlı Bağbaşı Beldesi'nde köylüler, hidroelektrik santralin (HES) yapılması için başlatılan çalışmaları engelledi.



Sabah erken saatlerde beldedeki birinci köprü üzerinde toplanan yaklaşık 1500 kişi, iş makinelerinin yolunu keserek taş attı. Çevik Kuvvet, eylemcilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Çıkan olaylarda bir polis, bir özel güvenlik görevlisi ve iki köylü yaralandı.

Bağbaşı Beldesi'nde bugün sabah saatlerinde toplanan köylüler, Türk bayraklarıyla HES'in yapımındaki iş makinelerinin yolunu kapattı. HES protestosu yapan gruba tekerlekli sandalyeleriyle gelen bir grup engelli de destek verdi. İş makinesinin gecişine izin vermeyen grup, 'Canımızı alırsınız, suyumuzu asla', 'Bu yolda öleceğiz, ama suyumuzu vermeyeceğiz' sloganları attı. Köylülerden 30 yaşındaki Gülay Yıldız, "Bağbaşı'nı Somali'ye çevirmelerine izin vermeyeceğiz" derken çocuklarını meyve bahçesinde yetiştirdiği ürünle satarak okuttuğunu belirten Şükriye Salma, HES'in yapımına izin vermeyeceklerini belirtti.

Çevik kuvvet, jandarma, özel güvenlik ve robocopların tedbir aldığı köprüde köylülerin direnişi sürerken 60 yaşındaki Ali Tutkun, çalışmaya başlayan iş makinesinin önüne oturdu. Çevik kuvvet ekibi Ali Tutkun'u kaldırmak için müdahalede bulundu. Kendini yere atarak direnen Ali Tutkun'a vatandaşlar köprü girişine oturarak destek verdi. Polisin Ali Tutkun'a müdahalesine tepki gösteren vatandaşlar taş atmaya başladı. Bunun üzerine polis, taş atan gruba biber gazı sıkarak müdahalede bulundu. Çıkan olaylarda bir polis, bir özel güvenlik görevlisi ve iki vatandaş yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Tortum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Atılan taşlar sebebiyle iş makinesi ve jandarma minibüsünün camı çatladı. Güvenlik görevlilerinin görüşmeleri sonucu vatandaşlar ikna olmayınca iş makinesinin çalışması durduruldu. Polis, jandarma ve özel güvenlik elemanları bölgeden ayrılınca vatandaşlar da evlerinin yolunu tuttu.

Köylüler, Ödük Vadisi'ne HES yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek gerekirse gece nöbet tutacaklarını bildirdi.

DHA
Kaynak: Gazete Tempo