3 Eylül 2011 Cumartesi

Fukuşima sızıntısı Hiroşima'nın 168 katı büyüklüğünde



Japon hükümeti tarafından hazırlandığı iddia edilen bir raporda, Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki Sezyum-137 sızıntısının, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 168 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. Hükümet yetkilileri ise böyle bir karşılaştırmaya karşı çıkıyor. Bu arada ise, Başbakan Naoto Kan istifa etti.

11 Mart'taki depremden ve tsunamiden sonra Fukuşima Nükleer Santrali'nde başlayan sızıntının sonuçları hala belirsizliğini koruyor. Japon hükümeti tarafından hazırlandığı iddia edilen bir raporda, 5 aydır üç santralden sızan Sezyum-137 miktarının 150 bin tera bekerel civarında olduğu tahmin ediliyor. ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasının Sezyum-137 miktarı ise 89 tera bekerel olarak ölçülüyor.

Bununla birlikte böyle bir karşılaştırmanın doğru olmadığını söyleyenler de var. Atom bombasının temel zaiyatını patlama sonucunda ortaya çıkan sıcaklık dalgaları ve mantar bulutu ile verdiğini söyleyen uzmanlar, Fukuşima'da benzeri bir patlamanın olmadığını vurguluyorlar. Atom bombası, şok dalgaları, ısı dalgaları ve nötron ışınımı ile zarar veriyor. Bu nedenle, yalnızca atomik izotopların saçılmasıyla yapılan bir karşılaştırmanın "rasyonel" olmadığı da söyleniyor.

Japonya Başbakanı'nın istifası

Fukuşima'da bunlar olurken, Japonya Başbakanı Naoto Kan istifasını sundu. Kan, son beş yılda istifa eden altıncı Japon başbakanı oldu.

Kan'ın istifasında, Mart ayındaki deprem, tsunami ve nükleer felaketlerden sonra, zaten az olan popülaritesini iyice yitirmesi yatıyor. Naoto Kan, uzunca bir süredir "ülkeyi yönetememekle" suçlanıyordu.

Kaynak: Haberlink