1 Eylül 2011 Perşembe

1 EYLÜL BARIŞ GÜNÜ: Binler Barış İçin Gelmişti

Kadıköy'de binlerce kişinin "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" diyerek katıldığı 1 Eylül Barış Mitingi, polisin gaz bombasıyla müdahale etmesi üzerine yaşanan gerginlik nedeniyle yapılamadı.


Haberin fotoğrafları için tıklayınız. 

1 Eylül Barış Mitingi, polisin gaz bombasıyla müdahale etmesi üzerine yaşanan gerginlik ve bir grubun polise molotof ve taşlarla karşılık vermesi üzerine yapılamadı.

İstanbul Demokratik Kent Konseyi'nin düzenlediği mitinge Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Sebahat Tuncel, Filiz Koçali, Altan Tan ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku vekili Levent Tüzel ve sanatçı Ferhat Tunç'un da aralarında olduğu sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar olmak üzere binlerce kişi katıldı.

Saat 12:00'de Kadıköy Tepe  Nautilius'ta bir araya gelen kitle, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Biz anayız, barıştan yanayız", "Askere gitme kardeş kanı dökme",  "PKK halktır, halk burada", "Biji bratiya gelan" sloganları eşliğinde Kadıköy'e doğru yürüyüşe geçti.

Pankartlarda en çok Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kandil hava harekatı esnasında yaşamını yitiren yedi sivilin fotoğrafları kullanıldı.

Sloganlar, zılgıtlar, marşlar eşliğinde Kadıköy'e gelen grubu çevik kuvvet ve panzerlerin karşılamasıyla ilk gerginlik başladı.

Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel polislerle görüştü; polislerin "yasa dışı posterler insin" koşulu üzerine Abdullah Öcalan posterleri indirildi ve yürüyüş yeniden başladı.

Kadıköy İskele Meydanı'ndaki miting alanına girişte polislerin yoğun aramaları esnasında bir grup aramaya karşı gelince polis gazla müdahale etti.


Uzun bir süre polis ve göstericiler arasında gerginlik yaşandı; grup polise taşla karşılık verdi.

Miting tertip komitesinin uğraşları sonucunda kitle miting alanına girdi; 30 yıllık savaşta tüm ölenler için saygı duruşu yapıldı. Konsey adına konuşan Dursun Yıldız, 1 Eylül barış Günü'nü Van'da canlı kalkan eyleminde polisin attığı gaz bombası sonucu hayatını kaybeden Yıldırım Ayhan'a adadıklarını söyleyerek, barışın çok yakın olduğunu belirtti.

Bu esnada yine polis ve bir grup arasında gerginlik başladı. Polis gazla müdahale ederken grup da polise molotof ve taşlarla karşılık verdi; bazı dükkanların camları kırıldı.

Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Sebahat Tuncel, polisin gaz bomba atmasını durdurmasını istedi ancak gerginlik devam etti; Tuncel konuşmasını tamamlayamadı.

Saat 15:00 gibi miting tertip komitesi 1  Eylül Barış Günü'nü polisin gaz bombası ile müdahale ederek izin vermemesini protesto etti ve miting gerçekleşemeden sona erdi. Olaylarla ilgili 63 kişi gözaltına alındı.

Mitinge katılanlar şöyle:

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Barış Anneleri, Barış İçin Kadın Girişimi, Ezilenlerin Sosyalist Platoformu (ESP), İnsan Hakları Derneği (İHD), KESK İstanbul Şubeler Platformu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Mücadele Birliği, Devrimci İşçi Komiteleri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Vicdani Retçiler Platformu.