2 Eylül 2011 Cuma

Türkiye'den NATO'nun füze kalkanına onay

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, ABD tarafından NATO'ya tahsis edilen füze kalkanının Türkiye’de konuşlandırılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Sözcü Selçuk Ünal, "NATO, Türkiye dahil bütün müttefik ülkelerin katıldığı kapsamlı bir danışma süreci sonunda yeni stratejik konseptini geçtiğimiz sene Lizbon'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde kabul etmiştir” dedi.

Ünal, şu ifadeleri kullandı: “NATO'nun caydırıcılığına katkı sağlamak üzere balistik bir füze tehdidine karşı savunma sistemi geliştirilmesi kararı keza Lizbon Zirvesi'nde alınmıştır. Ülkemiz bu karara yönelik çalışmalara başından itibaren destek vermiş ve sürece aktif katkıda bulunmuştur. Müttefik ülke kuvvetleri, toprakları ve halklarının korunmasına yönelik olan bu NATO yeteneğinin mimarisinde ülkemizin üstleneceği sorumlulukla ilgili teknik çalışma ve müzakereler hükümetimizin talimatı doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yakın iş birliği ve eşgüdümü içinde yürütülmüş, nihayet bu çalışmalarda sonuç aşamasına gelinmiştir. Bu bağlamda söz konusu mimarinin bir unsurunu teşkil edecek olan ve ABD tarafından NATO'ya tahsis edilen erken uyarı radarının ülkemizde konuşlandırılması öngörülmektedir.''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Türkiye'nin bu unsura ev sahipliği yapması ülkemizin NATO'nun yeni stratejik konsepti çerçevesinde geliştirilen söz konusu savunma sistemine katkısını oluşturacak, NATO'nun savunma kapasitesini ve ulusal savunma sistemimizi güçlendirecektir” diye belirtti.

ABD KARARDAN MENNUN

Pentagon, Türkiye’nin aldığı bu karardan dolayı memnuniyetini dile getirdi. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Davin Lapan, basına yaptığı açıklamada hedefin yıl sonuna kadar bu sistemi kurmak olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bu kararı, PKK’ye sınırötesi operasyon düzenlenmesi ve İran’a yönelik olası bir müdahalenin tartışıldığı bir döneme denk geldi. Türkiye’nin sınırötesi operasyon için ABD’nin onayını aldığı bildiriliyor. Türkiye, daha önce sözkonusu füze kalkanının sadece İran’a yakın bölgeleri değil tüm Türkiye’yi korumasını istemişti.

Füze kalkanı sisteminin Türkiye'nin İran ve Rusya ilişkilerinin kötüleşmesine yol açabileceği belirtiliyor.

Kaynak: ANF