2 Eylül 2011 Cuma

İsviçre'de iltica skandalı!

İsviçre Federal Göç Dairesi(ODM) tarafından 7 bin ila 10 bin Irak vatandaşının iltica başvurularının gözardı edildiği ortaya çıktı.

İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, binlerce Iraklı’nın iltica talebini göz ardı eden Federal Göç Dairesi hakkında soruşturma başlattı.

Suriye ve Mısır’da 2006 ve 2008 yılları arasında İsviçre Büyükelçilikleri’ne Irak vatandaşları tarafından yapılan İltica başvurularının bir kenara konulduğu belirtildi. Irak vatandaşlarına yönelik yapılan iltica hakkı ihlaline ilişkin raporun eski federal yargıç Mihcel Féraud tarafından yılsonuna kadar hazırlanması bekleniyor.

Çarşamba günü Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga’ın Federal Göç Dairesi Başkanı Alard du Bois-Reymond’u görevden alması dikkat çekmişti. Görevden almanın nedeni açıklanmazken, binlerce Irak vatandaşının iltica başvurularının gözardı edildiği soruştarma ile ilgili olabileceği belirtiliyor.

ODM eski başkanı Alard du Bois-Reymond Ocak 2010’de göreve başlamıştı. Bois-Reymond’un yerine ise 2001 yılından bu yana İsviçre Federal Göç Dairesi(ODM) başkan yardımcısı görevini yapan Mario Gattiker’in getirilmesi bekleniyor.

Kaynak: ANF