4 Eylül 2011 Pazar

Altın şirketi Dersim'i satın almak istiyor


Dersim’de HES’lerle başlatılan doğa katliamı şimdi de siyanürlü altın arama yöntemleriyle sürdürülüyor. Dersim’de siyanürle altın arama işleri yapan şirketler faaliyetlerini hızlandırdı. Rio Tinto Şirketi’nin taşeronluğunu yapan Tunçpınar Firması, Pulur’a (Ovacık) bağlı Cevizlidere köyü bölgesinde 2004 yılında sondaj çalışmaları başlattı. Köylülerin tepkileri üzerine 2007 yılında faaliyetlerini durduran şirket, bu kez ilçe merkezinde açtığı ikna büroyla Cevizlidere köyünü çok yüksek fiyatla satın almak için harekete geçtiği öğrenildi.

Siyanürle altın arama şirketinin projesinin Dersim’den Erzîngan’a (Erzincan) kadar uzanan dağların tamamını kapsadığını belirten Cevizlidere köyünden Aydın Çılgın, şirketlerin köylerini satın almaya çalıştığını söyledi. Çılgın, “Siyanürle altın arama şirketi başta köyü satın alma eğilimli. Ancak köylülerle bir araya geldik maden arama çalışmalarının önüne geçtik. 2004 yılında bu maden ocağı hayata geçti. Ancak bazı insanları o zaman iş vaadiyle kandırdılar. 3 yıldır çalışma durmuş. 30’a yakın sondaj çalışması yapıldı. Maden yetkilileri dünyada 2. Türkiye’de birinci bakır madenin olduğu söyleniyor. Ancak bunlar bakır değil altın arıyorlar. Siyanürlü altın çıkartıyorlar. Altın rezervlerinin olduğu hat Pulur’dan Erzîngan’ın İliç ilçesine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Burada sadece doğa tahribatı değil, insan katliamına neden olabilecek bir tehlike ile karşı karşıyayız. Eğer bu ocak devreye konulursa Dersim’de sağlıklı insan kalmayacak” dedi.

‘Bu yok etme politikasıdır’

Siyanürle altın arama çalışması yürüten şirketin oyununa gelmeyeceklerini söyleyen bir diğer köylü Fırat Çılgın ise, resmiyette altın arama çalışması yapıldığı, ancak gerçeğin gizlendiğini kaydetti: “Coğrafyamızı talan eden ve sömüren bu şirketleri durduramazsak, Dersim’in katliamın farklı bir biçimi ile karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Dersim üzerinden oynanan politikaların devamı olan maden ocakları, HES ve barajlar bunun açık kanıtıdır.”

‘Panel ve seminerler yapılacak’

Siyanürle altın arama çalışması yürüten şirketlere karşı Pulur’da çeşitli panel ve seminerler düzenleyeceklerini söyleyen BDP Pulur İlçe Başkanı Gülender Demirdöğen ise, halk olarak tepkilerinin devam edeceğini söyledi. Demirdöğen, “Altın rezervlerinin peşine düşen şirketler tespit ettikleri köyü çok büyük paralarla tamamını satın almak istiyorlar. Ancak köylüler bunu kabul etmedi. Bundan sonra siyanürle altın arama faaliyetleri, doğamıza, tarihimize ve kültürümüze ne denli zarar vereceğini panel ve seminerlerle bilimsel çalışma içerisinde olacağız” dedi.

Kaynak: Haberlink