1 Şubat 2012 Çarşamba

Vicdani Retçi Aydemir İşkence Gördüğünde Sivildi

Avukat Davut Erkan vicdani retçi Enver Aydemir'in işkence gördüğü tarihte asker olmadığını söyledi. Mahkeme olay tarihinde Aydemir'in askerliğe elverişli olup olmadığını GATA'ya soracak.

Vicdani retçi Enver Aydemir'e işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan Albay Mustafa Özmen ve Astsubay İsmail Sümbül'ün yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Selimiye Askeri Mahkemesi'nde görüldü.

Aydemir'in avukatlarından Davut Erkan, mahkemenin görevsizlik kararı vererek davanın sivil mahkemede görülmesini talep ettiklerini ve bir sonraki duruşmanın 14 Mart'a ertelendiğini söyledi.
GATA raporuyla çıkmıştı

Aralık 2009'da Barış İçin Vicdani Ret Platformu'nun toplantısında konuşmak için İstanbul'a gelen Aydemir, kimlik kontrolü sırasında yakalanmış ve Maltepe Askeri Cezaevi'nde üç ay tutuklu kaldıktan sonra birliğine teslim edilmişti.

Birliğinde tek tip elbise giymeyi reddettiği için "emre itaatsizlik" suçlamasıyla bir ay daha ceza alan Aydemir hakkında emre itaatsizlik yaptığı söylenen 30 Mart ve 30 Nisan 2010 dönemi ile ilgili GATA tarafından antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi konarak "askerliğe elverişli değildir" raporu verildi. 

Aydemir, bu raporla birlikte tutuklu bulunduğu askeri cezaevinden tahliye edildi.

İşkence sivile mi, askere mi?

Avukat Davut Erkan, Aydemir'in 25 Haziran 2010'da aldığı çürük raporu nedeniyle asker sayılmadığını söyledi.

Mahkeme heyetine işkencenin gerçekleştiği 24 ve 27 Aralık'ta da Aydemir'in askerliğe elverişli olmadığını söylediklerini ifade eden Erkan, komutanların sivil bir kişiye işkence yaptıklarını ileri sürdü.

Mahkemenin de Aydemir'in işkence gördüğü tarihlerde askerliğe elverişli olup olmadığının belirlenmesi için yazı yazmaya karar verdiğini söyleyen Erkan, çıkacak sonuca göre işkence yaptığı iddia edilen komutanların sivil mahkemede mi askeri mahkemede mi yargılanacaklarına karar verileceğini ifade etti.

Kaynak: Bianet