1 Şubat 2012 Çarşamba

Pembe Hayat, 'seks işçilerine' güvence istedi

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, seks işçilerine güvence istedi; 'seks işçiliği yapan bireylere' yönelik baskılara ve eşcinselliğin suç olarak gösterilmesine tepki gösterdi.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği yazılı bir açıklama yaparak, “Seks işçiliği yapan bireylere yönelik baskılar hız kesmeden devam etmektedir. En son İstanbul Kartal'da bir sinemaya 'erotik film izletildiği ve para karşılığında cinsel ilişkiye girildiği' iddiasıyla baskın yapan Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, 18 kişiyi gözaltına alarak bu kişiler hakkında işlem yapmıştır. Ayrıca, medya organlarında, gözaltına alınan kişilerin eşcinsel kimlikleri vurgulanarak eşcinsellik bir suçmuş gibi yansıtılmıştır” denildi.

Seks işçilerinin güvenliksiz ortamlarda çalışmak zorunda bırakıldıkları kaydedilen açıklamada, “Seks işçiliği bir işçilik biçimidir. Dolayısı ile seks işçilerini her an mağdur eden günümüz mevzuatı bu gerçeklik göz önünde bulundurularak yasa yapıcılar tarafından acilen değiştirilmelidir. Seks işçilerinin kamuoyu nezdinde daha çok damgalanmaları ve ayrımcılığa uğramaları sonucunu doğuran bütün politikalar gözden geçirilmeli ve seks işçilerinin hakları güvence altına alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Eşcinsellik, biseksüellik veya trans kimliklerin haberlerde suçmuş gibi yansıtılmasına da tepki gösterilen Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği'nin açıklamasında şunlar kaydedildi: “Hükümet ve yasa yapıcılar, derhal LGBT bireylere yönelik her türlü damgalayıcı, ayrımcı, nefret saikli fiil veya söylem karşısında talebimiz olan yasal ve fiili korumayı ve önleyici mekanizmaları hayata geçirmelidir.

Erkek ya da kadın bütün seks işçilerinin, cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği ayrımı yapılmadan güvenli koşullarda, kolluk kuvvetlerinin keyfi gözaltıları, para cezaları, ev baskınları ve kötü muamelesi ile işkencesi engellenerek korunması hükümetin yükümlülükleri arasındadır. Dolayısı ile son yıllarda seks işçilerinin çalıştıkları ev, sokak ve benzeri mekanlara yönelik her türlü baskı ve şiddetin bitirilmesi gerekmektedir.”

Kaynak: ETHA