19 Şubat 2012 Pazar

Hayvan Hakları Aktivistlerinden İzmir'de Sirk Protestosu

Bağımsız Hayvan Hakları Savunucuları'nın çağrısı ile, İzmir'de penguenler, foklar ve köpekbalıklarının gösteri yaptığı Atlantis Sirki önünde biraraya gelen hayvan hakları aktivistleri, protesto gösterisi düzenledi. Eylemci grup, sirkten bilet alanlara, "Siz eğlenin diye hayvanlara işkence ediliyor" diye bağırınca, sirk sahibi ile eylemciler arasında tartışma çıktı.


İzmir'in Balçova İlçesi'nin ardından Karşıyaka'da gösterilerine başlayan Atlantis Sirki'nde penguen, fok ve köpekbalıklarının gösteri yapması hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu. Aktivistler, sirk önünde toplanarak, üzerinde 'Sirkler eğlence değil işkence merkezidir', 'Hayvan katliamına hayır', 'Sirk vahşetine son', 'Atlantis ya hayvanları azad et, ya İzmir'i terk et' yazılı pankart açtı ve 'İzmir uyuma, hayvanlara sahip çık' sloganı atıldı.


Sirkten bilet alanlara "Siz eğlenin diye hayvanlarla işkence ediliyor" diye bağıran eylemcilerle sirki Polonya'dan getiren Sirkav Şirketi sahibi Mecit Kopday ve aktivistler arasında tartışma çıktı. Kopday, hayvanların kırbaç ile değil balık ile eğitildiğini öne sürerek, "Yanlış biliyorsunuz, işkence gören hayvan o haraketleri yapmaz. Benim yemediğim ahtapotu köpekbalığı yiyor. Hayvanlar ödül sistemiyle eğtiiliyor, balık veriliyor" dedi.

Eylemciler, bilet satışlarını düdük çalarak protesto ederken, pandomim sanatçısı, bir kuşun avcı tarafından vurulmasını canlandırdı.


Sirk protestosunu düzenleyen hayvan hakları savunucularından Sibel Altun, yaptığı basın açıklamasında "Süslü dev çadır içinde zırhlar saklı bir ölüm kampı. Sizlerin ve çocuklarınızın karşısına çıkan hayvanlar işkence görüyor. Sirkler, insan egemen toplmumun katliamıdır. Koca çadırlar hayvanlar için karanlık bir dünya. Bu karanlık dünyada hayvanlar kuyruğundan saatlerce asılı tutuluyor. Cambazlara uyum sağlayamayanlar, aynı sirkteki diğer hayvanlara yem olarak veriliyor. Verim alınamayan hayvan katlediliyor. Aslanlar, kaplanlar, köpekbalıkları sirkte yaşamaz. İzlenilen gösteri, hayvanlara esaret, acı ve ölüm olarak geri dönüyor. Yunanistan, Avusturya, İrlanda, İngiltere, sirklerde vahşi hayvanın kullanımını yasakladı. Bu ayıp daha ne kadar sürecek? Katliam zinciri giderek büyüyor" dedi. Eylemciler, açıklamanın ardından sirkin önünden ayrıldı.

Kaynak: DHA

* Fotoğraflar: Kubilay Akbulut

Hayvanlı sirklerle ilgili Radikal gazetesinde yayınlanan derneğimizin röportajına ulaşmak için tıklayın.