19 Şubat 2012 Pazar

Er Özel'in şüpheli ölümü davası başlıyor

Maraş'ta askerliğini yapan Eren Özel adlı askerin şüpheli ölümünün ardından açılan davaya yarın başlanacak.


Maraş'ta askerliğini yapan Eren Özel adlı askerin şüpheli ölümünün ardından açılan davaya yarın başlanacak. Dava öncesinde açıklama yapan İHD Malatya Şubesi, ölümün bir an önce aydınlatılarak suçluların cezalandırılmasını istedi.

Malatya'nın Çırmıhtı (Yeşilyurt) ilçesine bağlı Pirpirim Köyü nüfusuna kayıtlı Er Eren Özel, Maraş'ta askerliğini yaparken gözünden giren tek kurşunla yaşamını yitirdi. Askeri yetkililerin "İntihar etti" açıklamasına Özel ailesinden tepki gelince, bu kez başka bir erin Eren Özel'i vurduğu açıklandı.

ÇELENK YAKILDI


Eren Özel'in cenaze töreni sırasında, askeri yetkililerin gönderdiği çelenk köy halkı tarafından yakıldı. Köyün kadınları ise "Artık köyümüzden asker alamayacaksınız, oğullarımızı ölüme yollamayacağız" diyerek ölüme tepki gösterdi.

BAYRAK TESLİM EDİLDİ


Eren Özel'in amcası Mahmut Özel ve annesi Zeynep Özel, Malatya 2. Ordu Komutanlığı'na giderek yetkililerle görüşmek istedi. Ancak yetkililer, aile ile görüşmek için nizamiyeye gitmek yerine aileyi ayağına çağırdı. Bunun üzerine amca Özel, yeğeninin tabutuna örtülen bayrağı öperek nizamiyedeki askere verdi, bayrağı yeğenini ölümü aydınlatıldıktan sonra kabul edebileceklerini söyledi.

Olayın ardından bir kişi tutuklanırken, askeri savcının yürüttüğü soruşturma sonucunda "taksirle adam öldürme" suçundan dava açıldı. Dava yarın Antep 5. Zırhlı Tugay Askeri Mahkemesi'nde başlayacak.

İHD: FAİLLER CEZALANDIRILMALI

Dava öncesinde yazılı bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Malatya Şube Başkanı Murat Oral, son 10 yılda 700'den fazla askerin kışlalarda şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Oral açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Unutulmamalıdır ki; katledilen her asker, ailesiyle birlikte ölmektedir. Katledilen her aile, bu ülkeye olan aidiyet bağlarını giderek koparmaktadır. İnsanın birinci temel hakkı yaşam hakkıdır. Yaşamak adına, kuşkulu asker ölümlerinin önüne geçmek adına, bu tür kuşkulu ölümlerin üzerine gidilmeli, failler bir an önce cezalandırılmalı, ölümlerin olmaması için kamuoyu yaratılmalı ve bu gidişe 'Dur' deniymelidir."

Kaynak: ETHA