18 Şubat 2012 Cumartesi

Polis, KCK Operasyonlarında "Bonus" Aldı mı?

Milletvekili Melda Onur, polislere gözaltı sonrası verilen "bonus puanları" uygulamasıyla keyfi gözaltıların nasıl önlendiğini sordu ve "Balyoz, Devrimci Karargah, Ergenekon, Hopa, KCK, Oda TV operasyonlarında da bu sistem uygulandı mı?" dedi.

İstanbul Milletvekili Melda Onur, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Polisler, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), OdaTV, Ergenekon operasyonları için ne kadar 'bonus' aldı?" diye sordu.

Onur, önergede, Bakanlığın getirdiği "Önleyici Hizmetler Büro Amirlikleri Puan Cetveli" yöntemiyle,  failler gözaltına alındığında, polise verilmesi öngörülen bir çeşit ödüllendirme puanları uygulaması getirildiğini hatırlattı.

Uygulamayla ilgili de önce "Polis-haber" adlı haber sitesinde 21 Haziran 2010'da yayınlanan sonra da Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yayınlanan şu haberi örnek gösterdi:

"Hüseyin Çapkın'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelmesiyle Önleyici Hizmetler ve Güven Timleri'nde uygulanan bonus sistemiyle, etkileyici performans göstererek yüksek bonus toplayan 670 polisin tayinleri operasyonel şubelere çıkarılırken, düşük bonus alan 300 polis de sürgün yerleri olarak nitelendirilen nöbet noktalarına çekildi."

Onur, "Polis haber" sitesindeki habere göre, "suç adı" "puanı" ve "tutuklanırsa" başlıklı üç sütunda cinayet, hırsızlık gibi çeşitli suçlar yer aldığını belirtti ve "Örneğin cinayet için 1000, yankesicilik için 50 puan öngörülüyor" dedi.

Ayrıca, belgede "Travesti", "Bilinen Bayan", "Kabahatler Kanunu", "Memura Mukavemet" (Hedef Kitle) gibi belirsiz tanımlamalar yapıldığının altını çizdi.

"Böyle bir uygulamanın polis teşkilatının, yurttaşlara güvenlik sağlamak yerine suç ve suçlu yaratmaya yol açabileceği uygulamalara yöneleceği ve hatta polisin keyfi gözaltı uygulamalarına yol açabileceği endişesi sıkça dile getiriliyor."

"Ayrıca 'suç' sayılan fiillerin yanına eklenen 'travesti' ibaresi transseksüellerin var oluşlarını bir suç olarak tanımlıyor. "Bilinen Bayan", "Kabahatler Kanunu", "Memura Mukavemet (Hedef Kitle)" ibareleri ise belirsizlikleri ile kolluk güçlerine geniş bir keyfiyet alanı verebileceği endişesi oluşturuyor."

Onur, bu gerekçeleri sıraladıktan sonra, Şahin'e şu soruları yöneltti:

* Bu puan cetveli uygulanmaktaysa, puanlama sistemi nasıl işliyor? Toplanan puanlar ne şekilde değerlendiriliyor?

* Tutuklama olmayan gözaltı işlemlerinin de puanlandığı bir sistemle keyfi gözaltı sorunu nasıl önlenecek/önleniyor? Serbest bırakma ile sonuçlanan gözaltı işleminin puanı nasıl değerlendiriliyor?

* Düşük bonus alan memurların bunu yükseltme yönünde göstermek isteyecekleri performansın keyfi uygulamalara dönüşmemesi için bir önlem alınıyor mu?

"Travestiliği nasıl 'suç' olarak tanımladınız?"

* Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve uluslararası sözleşmelere göre travesti/transseksüel olmak suç değil. Bakanlığınız hangi mevzuata dayanarak "Travesti" diye bir suç tanımladı?

* Puan cetvelinde geçen "Bilinen Bayan" teriminin gerçek anlamı nedir? "Kabahatler Kanunu" uygulamalarının kapsamı nedir? Mahkeme yoluyla iptal durumunda puanlar ne oluyor? "Memura Mukavemet (Hedef Kitle)" ibaresindeki "Hedef Kitle" kimlerden oluşuyor ve neye göre belirleniyorlar?

* Yoğun gözaltı ve tutuklamaların yaşandığı Balyoz, Devrimci Karargah, Ergenekon, Hopa, KCK, Oda TV gibi davaların operasyonları sürecinde de bu bonus puanlar geçerli oldu mu? Bu gözaltı ve tutuklamalarda görevli memurlar ne kadar bonus puan topladılar?

Kaynak: Bianet