20 Nisan 2012 Cuma

Uğur Kantar Davası Bildiğiniz Gibi

Kuzey Kıbrıs'ta zorunlu askerlik sırasında gördüğü işkence nedeniyle ölen Uğur Kantar'la ilgili davanın dördüncü duruşmasından da bir sonuç çıkmadı. Bir sonraki celse 20 Haziran'a ertelendi.

Kuzey Kıbrıs'ta zorunlu askerlik yaparken "disko" olarak tabir edilen askeri cezaevinde gördüğü işkence sonucunda hayatını kaybeden Uğur Kantar'la ilgili davanın dördüncü duruşması bugün Girne Askeri Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan ve davanın tek rütbeli sanığı olan Astsubay Ayhan Şentürk hakkında mahkemenin görevsizlik kararı vermesiyle ilgili talep reddedilirken, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun rapor sonucunun beklenmesine karar verilerek bir sonraki duruşma 20 Haziran 2012'ye ertelendi.

Beş mağdur tanık daha dinlendi

Kantar ailesinin avukatlarından Teoman Özkan, bianet'e verdiği bilgide önceki celselerde tanık ve mağdur olarak dinlenemeyen beş kişinin ifadelerinin okunduğunu söyledi.

Beş kişinin de önceki tanık ve mağdurlardan farklı bir şey söylemediğini ifade eden Avukat Özkan, Uğur Kantar'ın "disko"da yaşadıklarının anlatıldığını belirtti.

"Mahkeme heyeti, Ayhan Şentürk'le ilgili görevsizlik talebimizi yine reddetti. İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen raporun sonucunun beklenmesine karar verildi ve bir sonraki celse 20 Haziran'a ertelendi.

Sıralı amirler hakkında suç duyurusunda bulunmuştuk. Bununla ilgili dilekçemiz Genelkurmay'a ulaşmış. Ancak Genelkurmay'dan herhangi bir cevap gelmedi."

İki buçuk ay dayanabilmişti

Uğur Kantar, Kuzey Kıbrıs'ta zorunlu askerlik yaparken 25 Temmuz 2011'de disiplin koğuşunda ağır işkence görmüştü. Gardiyanların saatlerce dövdüğü, susuz bıraktığı, tuvalete gitmesine izin vermediği Kantar, elleri kelepçeli şekilde güneşin altında bekletildikten sonra fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı.

Girne Askeri Hastanesi'nden Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) gönderilen Kantar, yoğun bakımda verdiği hayat mücadelesini, iki buçuk ay sonra, 12 Ekim'de kaybetmişti.

Kaynak: Bianet