26 Nisan 2012 Perşembe

'Tecrit öldürüyor, F Tipi hapishaneler kapatılsın'

F Tipi cezaevlerinin kapatılması talebiyle İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen İHD üyeleri ve tutuklu yakınlarının 2. gün programı sona erdi. İHD üyeleri, Sincan Hapishanesi önünde, "Tecrit öldürüyor, F Tipi hapishaneler kapatılsın" dedi.


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ve tutuklu yakınlarının Ankara yürüyüşünün 2. günü, Sincan Cezaevi Kampüsü önünde yapılan açıklamayla sona erdi.

Cezaevi önüne yürüyen İHD'liler, yürüyüş boyunca, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İnsan haklarıyla insandır", "Tecrit işkencesine son", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Disiplin cezalarına son", "Görüş yasaklarına son", Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

İHD adına açıklama yapan İstanbul Şube Genel Sekreteri Ümit Efe, Mehmet Ağar'a yönelik özel cezaevi uygulamasını protesto etti. Pozantı Cezaevi'nde cinsel istismara uğrayan çocukların şimdi Sincan Çocuk Cezaevi'nde bulunduğunu, çocukların cezaevi girişinde gardiyanların saldırısına uğradığını hatırlattı.

'SAKIN HA, HASTALANMAYIN'

Hasta tutukluların tedavisi önündeki engellere dikkat çeken Efe, tutuklulara seslenerek, "Olur da buraya düşerseniz, sakın ha, hastalanmayın! Ölüm döşeğine düşseniz dahi, tahliye olmayı ummayın. Tedavi olmak ise hastalıktan beterdir" dedi.

GÜNÜN 23 SAATİ 8 M²'LİK HÜCREDE

Tutuklu ve hükümlülere haftada 10 saat birbiriyle sohbet hakkı tanıyan 45/1 Nolu Adalet Bakanlığı genelgesinin uygulanmadığını belirten Efe, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin, günün 23 saatini tek kişilik hücrede geçirmesini protesto etti.

Wernice Korsakoff ve şizofeni hastası olan Kemal Gömü'nün 11 ayrı 'Cezaevinde kalamaz' raporu olmasına rağmen tahliye edilmediğini duyuran Efe, hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

'DEVLET ONLARDAN HESAP SORMAZ'

Sincan Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerin disiplin cezalarına yapılan itirazlarının reddedildiğini, kötü muamele üzerine yapılan suç duyurularının ise sonuçsuz kaldığını vurgulayan Efe, sözlerini şöyle sonlandırdı: "İşkence ve ölümün faili bulunmaz. Devlet onlardan hesap sormaz. Bu akşam burada, devletin hapishane zulmünü anlatmak ve buna karşı bir ses olmak için bulunuyoruz. İnsan yaşasın diye daha fazla ölüm olmasın diye bulunuyoruz. Tecrit öldürüyor, F Tipi hapishaneler kapatılsın."

'SİZİN HİÇ Mİ VİCDANINIZ YOK?'

Eylemde konuşan Kemal Ertürk'ün annesi Elif Ertürk, oğlunun şeker hastası olmasına rağmen, gönderdiği iğne ve şeker ölçme çubuklarının oğluna verilmemesini protesto etti. Telefon görüşü sırasında tekmil dayatması sebebiyle oğluyla telefonda konuşamamasına tepki gösteren Anne Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların hiç mi vicdanı yok? Ben bir anneyim, burada haykırıyorum. Sizin çocuğunuz yok mu? Allah'tan korkun."

Eyleme destek veren Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zübeyde Teker, "12 Eylül'ü aşan faşizan uygulamalar var" diyerek mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

Kaynak: ETHA