25 Nisan 2012 Çarşamba

'Çocuk tutuklular serbest bırakılsın'

İHD, Maltepe'de çocuk tutukluların serbest bırakılmasını istedi.




İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin cezaevlerindeki hak gasplarına karşı İstanbul'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüş sürüyor.

Maltepe Çocuk Cezaevi önünde açıklama yapan Ümit Efe, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yönelik cinsel işkenceyi hatırlatarak, Maltepe Çocuk Cezaevi'nde de hak gaspları ve kötü muamele yaşandığını, bu sebeple cezaevi önünde açıklama yaptıklarını kaydetti.

Efe, tecrit, baskı ve işkenceden vazgeçilmesini, tutuklu çocukların serbest bırakılmasını istedi. İHD üyeleri, "Tehdit, taciz işkencesine son" şeklinde slogan attı.

POLİS ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Gebze'de ise cezaevi kavşağı önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, sloganlarla M Tipi Kadın Cezaevi önüne yürüdü. Polis kordonu içinde yapılan yürüyüşte, "İnsan haklarıyla insandır", "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mapuslar serbest bırakılsın" sloganları atıldı. Polis, cezaevi önünde açıklama yapılmasını engellemeye çalıştı.

'BEN UTANIYORUM BAKAN DA UTANSIN'

Cezaevi kapısının önünde İHD adına konuşan Azize Kalman, "Bu ülkede yaşanan F Tipi hapishane gerçeğinden utanç duyuyorum. Başka Adalet Bakanı olmak üzere, bu utancı bizi yönetenler de duysun" dedi.

Ümit Efe ise İHD'nin cezaevi kapılarında doğmuş bir dernek olduğunu belirterek, 12 yıllık AKP iktidarı boyunca, yasal ve yasal olmayan çok sayıda uygulamayla tutukluların haklarının gasp edildiğini vurguladı.

12 YILDA 900 KİŞİ ÖLDÜ

12 yılda 900 kişinin fiziksel sebeplerle cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini kaydeden Efe, cezaevlerinde kötü muamele, taciz, tecavüzün sürdüğünü ifade etti. Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan hükümlülerin koşullarına dikkat çeken Efe, söz konusu tutuklular için yasa taslağı hazırladıklarını duyurdu.

İHD'nin Ankara yürüyüşü, yarın Kandıra F Tipi Cezaevi önünde yapacakları yürüyüşle devam edecek.

Kaynak: ETHA