27 Nisan 2012 Cuma

19 Kürt işveren gözaltında

Yüksekova'da 42 işyerine baskın düzenlendi, en az 19 işveren gözaltına alındı.

Siyasetçiler, gazeteciler, öğrenciler, sendikacılar, kadın aktivistler ve çocuklardan sonra sıra Kürt işverenlere geldi. Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ve bağlı köylerinde gece polis ve askerler tarafından düzenlenen baskınlarında 19 kişi gözaltına alındı. Baskınların hedefinde en az 42 işyeri var.

Gözaltı sayısının artmasından endişe edilirken, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, operasyona tepki gösterdi. Sarı şunları söyledi: "Başbakan'ın işverenlere yönelik açıklaması Yüksekova'da hayata geçirilmiş gözüküyor. Dün gece Ankara Emniyet Müdürlüğü mali ekipleri tarafından Yüksekova'da işverenlere yönelik gerçekleşen operasyonla 19 kişi gözaltına alındı. Bu sayının artma ihtimali de bulunurken, çok sayıda işverenin aramalar esnasında evde bulunamadığını öğrendik. Kaygı verici bir operasyon. Avukatlarla yaptığımız görüşmede bu işverenler 20 suçlama ile karşı karşıyadır. Sahte fatura düzenlemek, haksız kazanç sağlamak, örgüte finans sağlamak gibi suçlamalar olduğunu öğrendik. Konunun tam netleşmesi için yetkililerle görüştükten sonra detaylı belgi vereceğiz" dedi.

İHD Yüksekova Temsilcisi Bedirhan Alkan ise, gözaltına alınanların Ankara'ya götürüleceğini söyledi.

TUTUKLANACAK İŞ ADAMLARI LİSTESİ

Ocak ayında ANF yayınladığı bir haberde, Kürt işadamlarına yönelik, "tutuklanacaklar" listesinin bulunduğunu duyurmuştu. Kürt işadamlarına yönelik operasyonların başlaması için, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun operasyonu yapacak savcı ve emniyet müdürlüklerine talimat verdiği kaydedilmişti.

İlk etapta 60 kişilik "tutuklanacaklar" listesinin oluşturulduğu belirtilirken, listede yer alanların, BDP'li belediyelere iş yapan, Bölgesel Kürt Yönetimi ile Kürt illerinde yatırımları buluan iş adamları olduğu öğrenilmişti.

Kaynak: ETHA