8 Mart’ta yürürlüğe giren şiddet yasası, 23 Nisan’da öldürülen Ayşe İnce’nin kocasını serbest bırakan savcıya, cinayetin önlenmesi için gerekli tedbirleri alma yetkisini veriyordu. Savcı tedbir almadı, Ayşe İnce öldü.
Ayşe İnce, boşanmak istediği kocası ölümle tehdit ettiği için şikayette bulunduktan bir hafta sonra kocası tarafından öldürüldü. Kocanın İnce'ye daha önce de bıçakla saldırdığı, kadının şikayeti üzerinde gözaltına alındığı ancak savcılık ifadesinin ardından serbest kaldığı ortaya çıktı.
8 Mart'ta yürürlüğe giren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un hazırlık sürecinde bulunan Şiddete Son Platformu'ndan avukat Çiğdem Hacısoftaoğlu, yasada öngörülen tedbir mekanizmaları işletilseydi Ayşe İnce cinayetinin engellenebileceğini söylüyor.
"Yeni yasa, bir tedbir yasasıdır"
Bu yasanın bir ceza yasası değil, bir tedbir yasası olduğunu hatırlatan Hacısoftaoğlu, kadına şiddet vakalarına "basit yaralama" olarak bakılmaması gerektiğini, yeni yasanın bu suçların özel bir kaide olduğu vurgulanarak çıkarıldığı belirtiyor.
"Biz bu yasayı çıkarırken dedik ki, kadın hangi kuruma giderse gitsin, gittiği kurum tüm tedbir mekanizmalarını işletebilsin. Savcının böyle bir zihniyeti varsa bu yasa buna imkan veriyor.
"Bu dosyada belli ki kadının hayati tehlikesi olduğuna dair bir sürü emare var. Savcı, mülki amirlere ihbarda bulunabilirdi ve bulunması gerekirdi. Mülki amirlere verilen yetkiler arasında yakın koruma tehsisi var. Kadın eğer bıçakla yaralandıysa, ilk şikayetinde polis hemen tedbir kararı alabilirdi, kocaya yaklaşmama kararı verebilirdi. Ama anlaşılan bu mekanizmaların hiçbiri işletilmemiş.
"Kısacası savcının kadına şiddetle mücadele gibi bir hedefi olsaydı, kocayı bir gün gözaltında tutup, o sırada mülki amirlere yaptığı ihbarla kadına yakın koruma da çıkartabilirdi, eğer kadının sığınma talebi varsa sığınak olanağını da ayarlayabilirdi."
Savcıyı başbakana şikayet etmek çözüm değil
Aile Bakanı Fatma Şahin'in savcının ihmalini başbakanla konuşacağı açıklamasını değerlendiren Hacısoftaoğlu, bunun bir karşılığı olmadığını söyledi.
Geçen sene İstanbul'da savcılık dönüşü kocası tarafından öldürülen Arzu Yıldırım davasında, kadın avukatların savcı hakkında 'görevi ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet verme' sebebiyle Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.
Ne olmuştu?
İstanbul'da M.İ. (34), ayrı yaşadığı ve kendisinden boşanmak isteyen karısı Ayşe İnce'yi (34) 23 Nisan töreni çıkışında bıçaklayarak öldürdü.
M.İ.'nin kadına 2 ay önce ve 16 Nisan'da da kadına bıçakla saldırdığı, bunun üzerine kadının polise kocasını şikayet edip koruma istediği ortaya çıktı. Ancak geçen hafta gözaltına alınan M.İ. savcılıkta ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yeni yasayla savcının M.İ'yi tutuklama yetkisi olduğunu ancak bu yetkisini kullanmadığını, söz konusu savcı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la konuşacağını söyledi.
* bianet'in erkek şiddeti çetelesine göre, 2012'nin ilk üç ayında koruma talep ettiği, savcılığa veya polise şikayette bulunduğu ya da sığınmaevlerine yerleştirildiği halde dört kadın öldürüldü, dört kadın yaralandı.
Kaynak: Bianet