29 Nisan 2012 Pazar

'Talan projelerine izin vermeyeceğiz'

Haydarpaşa Dayanışması, gar merdivenlerindeki oturma eyleminin 13. haftasında, talan projeleri ile halkın elinden alınmaya çalışılan alanları korumak için mücadele edeceklerini bildirdi.


Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Tren Garı'nın kapatılmasına karşı 13. kez merdivenlerde bir araya geldi.

"Toplum, kent ve çevre için Haydarpaşa dayanışması" yazılı pankartın açıldığı eylemde Kutup Yıldızı Müzik Grubu dinleti verdi.

Bu haftaki açıklamayı okuyan Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Haşmet Camcı, İstanbul'un kapitalist modernitenin finans merkezlerinden biri olmak üzere sermayenin sofrasına konulduğunu, bu nedenle İstanbul'un tüm kamusal alanlarının satılmaya başlandığını söyledi. Şehirde yaşayan yoksul halkın yaşam alanlarına savaş açıldığını dile getiren Camcı, "Bunun adına 'Kentsel Dönüşüm' diyerek, halkın elinden alma çabalarını yine halka iyi göstermeye çalışan sermaye ve onun çıkarlarını korumakla görevli devlet mekanizması, AKP Hükümeti öznesi ile büyük bir 'Kentsel Rant' peydahlamıştır. Bunun adı açıkça yağmadır. Bizler halkın ortak alanlarının gasp edilmesine, sermaye ve uzantıları tarafından yağmalanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Camcı, 3. Köprü Projesi, Taksim Projesi, Galataport Projesi, Haydarpaşa gibi halkın onayından geçmeyen projelerle halkın elinden alınmaya çalışılan tüm alanları korumak için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu projeleri "talan projesi" olarak tanımlayan Camcı, Haydarpaşa'da önce anahat tren seferlerinin sonlandırıldığını, şimdi de Pendik-Gebze arası banliyo tren seferlerine son verileceğini hatırlattı. Camcı, ekledi: "Ve böylece Haydarpaşa'nın trensizleştirilerek yalnızlaştırılmasının ve yağma projelerinin son aşamasına gelmiş olacaklar."
 
Camcı, Haydarpaşa Gar ve Liman ile çevresi hakkındaki yağma proje geri çekilinceye, Haydarpaşa Gar ve limanın endüstriyel işlevini sürdürmesinin önündeki engeller kaldırılıncaya kadar oturma eylemine devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: ETHA