22 Nisan 2012 Pazar

Dünya Kadınları Ekonomik ve Sosyal Adalet İçin Yürüdü

12. AWID Ulusararası Kalkınma ve Kadın Hakları Forumu, tüm kıtalardan yüzlerce kadının eşitlik, ekonomik ve sosyal adalet talebiyle yürümesiyle sona erdi.



*Fotoğraf galerisi için tıklayın.

12. AWID Ulusararası Kalkınma ve Kadın Hakları Forumu Taksim'de bir yürüyüşle sona erdi.
Tüm kıtalardan yüzlerce kadın, eşitlik, ekonomik ve sosyal adalet talebiyle Taksim meydanından Tünel'e yürüdü. Hey Tekstil işçileri de yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte farklı dillerde "Ev Eksenli Kadınlar Tanınmak İstiyor", "Görünmez Emeğimiz Görünsün İstiyoruz", "Zorla Kısırlaştırma İşkencedir", "Sağlık Hizmetlerinde İşkenceye Son", "Jin, Jiyan, Azadi" yazılı pankartlar taşındı.

Kadınlar, Filipinler'de zorla kaybedilen Karen Empeno ve Sherilyn Cadapan için adalet istedi, Sudan'da hakkında hiçbir suçlama olmadığı halde gözaltında tutulduğu için AWID forumuna katılamayan Galila Khamis Toto'nun mesajını taşıdı.

"Seks işçiliği de bir iştir" sloganıyla yürüyüşe katılan seks işçileri örgütleri, "Sadece haklar yanlışları durdurabilir" yazılı kırmızı şemsiyeler taşıdı.

AWID Forum'un basın açıklaması şöyle:

"Din, Gelenek, Kültür... Buna ne derseniz diyin.

"Biz dünyanın tüm kıtalarından buraya gelen kadınlar, buna ataerkillik diyoruz ve ataerkilliğe, baskılara ve kadın hakları ihlallerine hayır diyoruz!

"Kadın emeğinin evde, sokaklarda ve fabrikalarda istismar edilmesinin herhangi bir bahanesi olamaz. Kamusal hayattan dışlanmamızın bahanesi yok. Bize yönetilen şiddetin bahanesi yok. Bedenlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki yetkimizin elimizden alınmasının bahanesi yok.Bedenlerimiz ve yaşamlarımız üzerindeki yetkimizin elimizden alınmasının bahanesi yok.

"Eşitlik talep ediyoruz!

"Hak talep ediyoruz!

"Ekonomik ve sosyal adalet talep ediyoruz!

"Elimizden alınanları talep ediyoruz!

"Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının tüm kanun ve anayasalarda yer almasını talep ediyoruz.

"Dünyadaki tüm kadınların yaşamları köklü bir değişim geçirmeden taleplerimizi ve kavgamızı bitirmeyeceğiz."

Kaynak: Bianet