26 Nisan 2012 Perşembe

Belediye Suçluyu Buldu!

Metroda raylara düşen görme engelli Keçeci’nin şikayetini inceleyen müfettişler suçluyu buldu: “Kazaya Keçeci’nin kusurlu ve tedbirsiz davranışı ve özürlü olarak trafik kurallarına uymayışı neden olmuştur”.

Geçen sene metroda raylara düşen görme engelli Mahmut Keçeci'nin şikayetini inceleyen müfettişler, "kazaya Keçeci'nin kusurlu ve tedbirsiz davranışı ve özürlü olarak trafik kurallarına uymayışı neden olmuştur" dedi.

İstanbul Valiliği, bu rapora dayanarak belediye görevlileri hakkında soruşturmaya izin vermedi. Keçeci valilik kararının iptal edilmesi için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi müfettişleri tarafından hazırlanan rapor şöyle:

"Özürlü kartıyla metrodan ücretsiz istifade eden Mahmut Keçeci ve arkadaşları, güvenlik personelince özürlü asansörünü kullanmaları ve yardımcı olunması uyarılarına karşın bunu dikkate almamışlardır.

"Görme engelli Mahmut Keçeci ve arkadaşları Peron 2'ye geldiklerinde, Keçeci'nin dışında iki özürlü vatandaş bastonuyla açık şekilde tarama yaptıkları ve sarı çizgide durdukları ve bir sorun yaşamadıkları kamera kayıtlarında görülüyor.

"Mahmut Keçeci'nin, Peron 2'ye geldiğinde, tırtıklı ve sert olan sarı çizgiyi bastonuyla taramadığı, hatta ayağıyla sarı çizgiyi hissetmediği, hızlı bir şekilde yürüdüğü, 30 cm'lik sarı çizgiyi geçip, düşene kadar olan 50 cm'lik alanı da bastonuyla kontrol ederek boşluğu hissetmediği, toplam 80 cm'lik alanı hızla geçerek, iddia edildiği gibi 2 değil, 1.03 metreden boşluğa düştüğü belirlenmiştir.

"Kazaya, görme engelli Mahmut Keçeci'nin tek taraflı kusurlu ve tedbirsiz davranışı ve özürlü olarak trafik kurallarına uymayışı, gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklanan sebepler etkili olmuştur."

Engelliler için önlem almak belediyenin görevi

2005 yılında kabul edilen ve engellilere yönelik düzenlemeler içeren 5378 sayılı yasada, toplu taşıma hizmetlerinin engellilere uygun olması için belediyelerin gerekli tedbirleri alması gerektiği belirtiliyor.

"Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır" maddesi ile bu konu belediyelerin görevi olarak tanımlanmış ve belediyelerin gerekli düzenlemeleri yapması için 7 yıllık bir süre tanınmıştı. Bu süre 2012 Temmuz ayında doluyor.

Ne olmuştu?

İstanbul'da 2011 Temmuz'unda Osmanbey Metro İstasyonu'nda raylara düşen ve şans eseri raylardaki yüksek gerilim hattına dokunmayan görme engelli Mahmut Keçeci, vücudundaki kırıklar nedeniyle günlerce hastanede kalmış ve altı ay iş göremez raporu almıştı.

Olayın ardından Keçeci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş.'yle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Bianet