24 Nisan 2012 Salı

Çocuklar hapse, ailelerine de para cezası

Mersin'de polise taş attıkları iddiasıyla tutuklanan çocukların ailelerine de para cezası kesiliyor.

Taş atarak polis araçlarına zarar verdikleri gerekçesiyle Mersin Valiliği, Kürt çocukların ailelerine para cezası kesiyor. İHD’ye yapılan başvurulara göre şimdiye kadar 18 aileye para cezası kesildi. Tutuklanıp serbest bırakılan 16 yaşındaki E.Y’nin ailesine 218 TL, 17 yaşındaki M.B.’nin ailesine ise polis aracına zarar verdikleri gerekçesiyle 2 bin 590 TL borç çıkarıldı.

Polise taş attıkları gerekçesiyle Kürt çocuklarını tutuklayan ve cezaevinde tecavüzden her türlü işkenceye kadar her şeyi yapan Türk devleti, bununla da yetinmeyerek, Kürt çocukların ailelerine polis araçlarına zarar verdikleri gerekçesiyle para cezaları kesmeye başladı.

Şırnak nüfusuna kayıtlı Akdeniz İlçesi Şevketsümer Mahallesi’nde oturan Buğday ailesine, 17 yaşındaki tutuklu M.B’nin zırhlı polis aracına taş atarak zarar verdiği gerekçesiyle 2 bin 590 TL para cezası kesildi. Para cezası karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen baba Şükrü Buğday, İHD Mersin Şubesi’nden hukuki yardım talep etti.

ANF’den Aygül Yıldız'ın haberine göre Şükrü Buğday, 17 yaşındaki oğlu M.B.’nin 15 Nisan günü evin önünde oturduğu esnada polisler tarafından yaka paça gözaltına alındığını, oğlunun 3 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi. Gözaltından 2 gün sonra kendilerine Mersin Valiliği’nden bir yazı geldiğini anlatan baba Buğday, yazıda oğlunun 5 Nisan’da polis zırhlı aracına taş atarak zarar verdiği için 2 bin 590 TL para cezası ile cezalandırıldıkları, 1 hafta içerisinde ödemedikleri takdirde söz konusu paranın dava yoluyla tahsil edileceği ifadelerinin yer aldığını belirtti.

HAKSIZLIK ÜSTÜNE HAKSIZLIK

Oğlu M.B.’nin hiçbir eyleme katılmadığını, polise taş atmadığını, söz konusu tarihte evin önünde otururken polisler tarafından sebepsiz yere yaka paça gözaltına alındığını ifade eden baba Buğday, “Çocuğum haksız yere gözaltına alındı, bu yetmezmiş gibi bir de para cezası geldi” diye konuştu. Şükrü Buğday, ekonomik durumlarının çok kötü olduğunu, söz konusu parayı ödeyecek durumlarının olmadığını kaydetti.

Polis zırhlı aracına taş ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Diyarbakır nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki E.Y.’nin ailesine de, “çocuğunuz polis zırhlı aracına taş atarak zarar verdi 218 TL borcunuz var” cezası geldi. Çocuğunun eyleme katılmadığını ve polise taş atmadığını ifade eden baba Abdulrahman Yiğiter, hem çocuklarının gözaltına alınarak mağdur olduklarını hem de kendilerine verilen para cezalarıyla mağdur olduklarını söyledi.

Baba Yiğiter, üç gün önce Mersin Valiliği’nden kendisine gelen yazıda, ‘çocuğunuz 03 Ekim 2011’de polis zırhlı aracına taş atarak zarar verdiği için 218,00 parayla cezalandırıldınız ve bu parayı bir hafta içerisinde ödemediğiniz takdirde hakkınız da dava açılacağı ve daha yoluyla tahsil edileceği” ifadesinin yer aldığını aktardı.

Ekonomik durumlarının çok kötü olduğunu ve parayı verecek durumlarının olmadığını ifade eden baba Buğday, parayı vermedikleri takdirde valiliğin kendilerini mahkemeye vermekle tehdit ettiklerini söyledi.

'CEZA KESİLEN BİRÇOK AİLE VAR'

İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, konuyla ilgili olarak şimdiye kadar kendilerine 18 başvuru yapıldığını belirtti. Kendilerine yapılan başvuruların dışında birçok aileye de para cezası kesildiği yönünde haberler aldıklarını ifade eden Tanrıverdi, “Bir yandan çocuklar gözaltına alınıp tutuklanıp ve ailelerine ceza verilirken bir yandan da Kürtlerin yoğun yaşandığı Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri yıkılmaya çalışılıyor. Mersi’nde Kürtlere yaşam hakkı tanınmıyor. Tüm deliller ve olgular bunu gösteriyor. Söz konusu cezaların iptal edilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

Kaynak: ETHA