Araştırmacı Yervant Baret Manok, 1915 Ermeni soykırımından sonra Mardin'de 4 bin Ermeni çocuğun pazarda satıldığını söyledi.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon)'nuna bağlı Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER), bu yıl Hrant Dink'e atfettiği "GİK-DER 4. Kültür Sanat Festivali" kapsamında 1915 Ermeni Soykırımı'na ilişkin panel düzenledi.
Panele Hrant Dink Vakfı'ndan Özlem Dalkıran, Doğu dilleri ve Edebiyatları doktoru araştırmacı Yervant Baret Manok ve GİK-DER temsilcisi konuşmacı olarak katıldı.
Özlem Dalkıran, Hrant Dink'in katledilmesinin vicdanı olan yüz binlerce kişiyi hareket geçirdiğini belirtti. Türkiye'de Ermeniler üzerindeki baskının devam ettiğini söyleyen Dalkıran, Dink katliamı davasında mahkemelerin süreci bilinçli ve örgütlü bir tarzda işlettiğini ifade etti. Dalkıran, halkın devletten hesap soracağına inandığını dile getirdi.
Araştırmacı Yervant Baret Manok, tarihte bazı dönemlerde Ermenilerin tam bağımsız olduğunu, süreç içerisinde Doğu ve Batı Ermeni diye ikiyi ayırıldığını söyledi.
Türklerin Anadolu'ya gelişi ile birlikte, Ermenilerin azınlıkta kaldığını ve bölgenin İslamlaşmasıyla birlikte Hristiyanlara karşı tepki geliştiğini anlatan Manok, Ermenilere yönelik soykırımın İttihat ve Terakki tarafından yapıldığını kaydetti.
Manok, bazı Ermenilerin katliamdan kurtulmak için Müslümanlaştıklarını, 20-30 bin Ermeni'nin de Dersim'e sığınarak Alevi olduklarını belirtti. Manok, 1915 soykırımından sonra Mardin'de 4 bin Ermeni çocuğun pazarda satıldığını söyledi.
GİK-DER temsilcisi ise Anadolu'da Alevilerin ve azınlık ulusların ve inançların pek çok kez katiama uğradığını söyledi.
Kaynak: ETHA