30 Nisan 2012 Pazartesi

Nisan'da madenlerde 10 işçi öldü

Nisan ayında meydana gelen en az 80 iş cinayetinden 10'u madenlere ait. Dev Maden-Sen, "Maden ocaklarında iş cinayetleri, yetkililerin üzüntüleriyle birlikte Nisan ayında da sürdü" dedi, maden kazalarının bir aylık raporunu açıkladı.

DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen, Nisan ayında maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarında 10 işçinin yaşamını yitirdiğini, 52 işçinin de yaralandığını bildirdi.

Dev Maden-Sen Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2001 yılından bu yana her 28 Nisan'da anılan "Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü"nün Türkiye'de boş geçmediğini belirtti.

"Böyle önemli bir günde de madenci patronlarının dinmeyen kar hırsı ve yasa tanımayan insanlık düşmanı tutumu 1 işçiyi kan ve gözyaşları arasında toprağa verdi" diyen Dev Maden Sen, 28 Nisan'da meydana gelen iş cinayeti ile birlikte Nisan ayında maden ocaklarında yaşamını yitirenlerin sayısının 10'a, yaralananların sayısının ise 52'ye ulaştığını bildirdi.

"Patronların kar hırsına kurban edilen işçileri andığını" belirten Dev Maden Sen, yetkilileri cinayetleri durdurmaya çağırdı.

Dev Maden-Sen'e göre, Nisan ayında madenlerde meydana gelen iş kazaları şöyle:

-Zonguldak Kilimli'de OF-TON Madencilik Ltd. Şirketine ait Ocakta, 28 Nisan'da göçük meydana geldi, 3 işçi göçük altında kaldı. İşçilerden Selahattin Baytar yaşamını yitirirken Güngör Akyol ve Ersin Kaya yaralandı.

-5 Nisan'da Adıyaman Ormaniçi Köyü sınırları içinde faaliyet gösteren mermer ocağının yakınından geçen 3 kişi, ocakta patlatılan dinamit sonucu yaralandı.

-7 Nisan'da Muğla/Yatağan Deştin Köyü Yumaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren mermer fabrikasında, 33 yaşındaki işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti.

-11 Nisan'da Muğla/Dalaman Gürleyik Köyü'nde bulunan Günsoy Madencilik Şirketine ait krom ocağında tahkimatların yanması sonucu 40 işçi galeride oluşan yoğun dumandan zehirlendi.

-12 Nisan'da Muş/Bulanık'ta özel sektöre ait kum ocağında, Murat Nehrinin suyunun yükselmesi ve yatağından taşarak kum ocağının duvarını yıkması sonucu 2 işçi ocakta mahsur kaldı. İşçiler 5 saat sonra kurtarıldı.

-14 Nisan'da Çanakkale/Çan Kumarlar Köyü'nde özel sektöre ait bir şirketin kurşun ocağında çalışan iki işçinin üzerine taş düştü. İşçiler yaralı olarak kurtarıldı.

-19 Nisan'da Sivas/Zara Beypınar Köyü Gürgenağlı mevkisinde Çevikler Madencilik şirketine ait krom ocağının galerisinde İdris Ekinci ve Gökhan Kuştemur adlı 2 işçi yeterli havalandırma sağlanamadığı ve oksijensiz kaldıkları için yaşamını yiirdi. İşçilerden Fatih Şahin ise yaralandı.

-21 Nisan'da Muğla/Bodrum Konacık Beldesinde özel sektöre ait taşocağında, iş makinesiyle taş kıran Nuh Konur'un üzerine ana kayadan kopan parçalar düştü. Konur, yaralandı.

-22 Nisan'da Eskişehir/Mihalıççık Koyunağılı Köyü'nde Karadeniz Madencilik şirketine ait kömür ocağında meydana gelen göçük sonucu işçilerden Ramazan Karaca, Hamza Aktürk, İsa Mırık ve Hüseyin Kök yaşamını yitirdi.

-23 Nisan'da Kastamonu/Tosya Sekiler Köyü'nde, Öngür Madencilik şirketine ait linyit işletmesinde Murat Karadaş adlı işçi metan gazı zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdi.

-24 Nisan'da Malatya/Darende'de özel şirkete ait taş ocağında çalışan iş makinesinin şarampole yuvarlanması sonucu operatörü Reşit Karataş hayatını kaybetti.

-26 Nisan'da Eskişehir/Mihalıççık Koyunağılı Köyü'nde Adularya Madencilik şirketine ait linyit ocağında işçi Satılmış ünlü, kolunu iş makinesine kaptırması sonucu yaralandı.

Kaynak: ETHA