25 Nisan 2012 Çarşamba

Bayramiç’te tohum takası

Geleneksel tohumculuğun endüstriyel tohumculuk ve patent yasasının baskısıyla yok olma sürecine girdiği bir dönemde üreticilerin geleneksel tohumlarını takas yoluyla değiştirmeleri bir şenlik havasında kutlanıyor. Birkaç yıldır Seferihisar, Yenipazar, Karaot gibi birçok merkezde düzenlenen etkinliklere geçtiğimiz hafta sonu Bayramiç’te 2. kez gerçekleştirildi.


Çanakkale’ye bağlı Bayramiç Kazdağlarının kuzey yamacında yer alır. Başta altıncılar olmak üzere madencilik faaliyetlerinin ve çevre tahribatına yol açacak faaliyetlerin tehdidini yakından hisseden Bayramiç son yıllarda bir yandan da gönüllü kuruluşlar tarafından düzenlenen permakültür buluşmalarına ve alternatif tarım uygulamalarına sahne oluyor. 2. Bayramiç Tohum Takas Şenliğinin düzenleyicilerinden Mustafa Ülgen altın madenlerine karşı direnen Bayramiçlilere gerçek altının geleneksel usullerle ürettikleri tarımsal ürünler olduğu gerçeğini anlatmaya çalışıyoruz diye konuştu.
21 Nisan Cumartesi günü de üreticiler ve konunun meraklıları Bayramiç’te buluşarak sadece tohumlarını değil fakat aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini de paylaştılar. Çok sayıda insanın katıldığı etkinlikte tohum takasının ardından ” Yerel Tohumlar, Yerel Tatlar” başlıklı bir panel ile devam edildi.

Panelde Prof. Türker Savaş, Prof. Tayfun Özkaya, Slow Food’dan Defne Koryürek ve Kars’lı üretici İlhan Koçulu’nun konuşmalarında tohum yasasının sınırlamalarına karşı geleneksel tohumların yaşatılmasının ve deneyimlerin paylaşılmasının önemine değinildi.

Kaynak: Haberlink