28 Nisan 2012 Cumartesi

Katliamın simgesi tabutlar AKP’yi korkuttu

Roboski'ye Adalet Platformu'nun, Roboski'de katledilen 34 kişiyi temsil eden tabutlarla Başbakanlık binasına yürümesine polis izin vermedi. Polis, "Bu 34 tabutun yan yana olması halkın moralini bozar" şeklindeki gerekçesi dikkat çekti.


Roboski'ye Adalet Platformu, Roboski katliamında hayatını kaybeden 34 kişi için 34 tabutla Başbakanlık binasına yürümek için Sıhhıye Meydanı'nda toplandı.

İHD, katliamda yakınlarını kaybeden Ferhat Encü, Veli Encü ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisinin katıldığı etkinlikte, "Sınırlara inat Roboski'ye Adalet" pankartı taşındı.

"Unutursak kalbimiz kurusun", "Vur emrini kim verdi" dövizlerinin açıldığı eylemde, "Katil devlet hesap verecek", "Roboski'yi unutma unutturma" sloganları atıldı.

Kitlenin toplanmasının ardından etrafını saran polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Polis, "Bu 34 tabutun yan yana olması halkın moralini bozar" gerekçesini sundu. Polisin barikatı açmaması nedeniyle açıklama polis barikatının önünde yapıldı.

'ROBOSKİ KATLİAMINI GERÇEKLEŞTİRENLERDE YARGILANACAK'

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 30 yıl önceki katliamcıların bugün yargılandığına dikkat çekerek, "Roboski katliamını gerçekleştirenler de er geç yargılanacak. Adalet önünde yargılanacak. Siz bu tabutlardan korktunuz ama biz insan hakları savunucularının vicdanı rahat, korkmuyoruz" dedi.

Roboski'ye Adalet Platformu Sözcüsü Nurcan Aktay ise sınır yoklaması yaptı.

Ferhat Encü, bugün burada olmalarının nedeninin 34 kişinin Roboski'de katledilmesi olduğunu belirtti, "Bu insanlar günlük 50 TL için katledildiler. Başbakan Genelkurmay'a teşekkür ederek bu katliamların devamının gelmesini sağlıyor" dedi. Encü, Başbakan'ın savcıya söz geçiremediğine dikkat çekti, "Orada olmasının bir anlamı yoktur" diye konuştu.

Basın açıklaması okuyan Selahattin Çoban ise, katliamın olduğu bölgenin senelerdir sınır ticareti yapılan bir yer olduğunu hatırlattı, katliamdan sağ kurtulan Servet Encü'nün adalet umudunu kesince yıllardır yaşadığı yeri terk ettiğini söyledi.

Çoban, "Onca yıldır doğup büyüdüğü toprakları terk ederek Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'ne göç etmesi ve geri kalan Roboski halkının 'adalet sağlanamaz' ise göç edecekleri yönündeki açıklamalara rağmen, devlet yetkililerinden tatmin edici bir açıklama gelmedi" dedi.


Açıklamanın eylem sona erdirilirken, polis katledilen 34 kişiyi simgeleyen tabutları otobüslere koyarak götürdü.

Kaynak: ETHA / * Fotoğraflar: Bianet