Roboski katliamıyla ilgili Meclis komisyonuna sunulan İçişleri Bakanlığı raporunda, Heron görüntülerinde kayma olduğu ifade edildi; görüntüler için ASELSAN'dan görüş istenecek.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'na sunulan İçişleri Bakanlığı raporuna göre, Heron görüntülerinde kayma var.
Raporda, bu kayma için, "Ya ikinci bir Heron var ya F-16'lardan verilen koordinatlar girildi, ya da başka bir ülkeden görüntü desteği alındı" değerlendirmesi yapıldı.
Komisyon görüntü kayması konusunda Askerî Elektronik Sanayi'nden (ASELSAN) görüş isteme kararı aldı.
Milliyet gazetesinin haberine göre, 230 sayfalık "Uludere Olayını Araştırma Raporu"nda başka bir ülkeden istihbarat alınıp alınmadığı kuşkularını güçlendirecek tespitler yer alıyor.
Raporda, bombardıman ile ilgili İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı ve Vali'nin bilgilendirilmediği, devre dışı kaldıkları, operasyonun Kara Kuvvetleri tarafından yürütüldüğü ifade edildi.
Heron değerlendirmesinde ihmal
Raporda, dokuz saatlik heron görüntülerinde, 34 kişinin öldürüldüğü bombardımanda, 15 kişinin yaşamını yitirdiği son bombalamadan hemen önce görüntü kayması yaşandığı tespiti yer aldı.
Heron görüntülerinin baştan sonra incelendiği, olayın gerçekleşme şekli kesintisiz devam ederken, görüntülerde bir anda belirsizlik ve kayma yaşandığı belirtilen raporda, bir anda önceki yerden farklı bir bölgenin ve grubun görüntülerinin akmaya başladığı bilgisi yer aldı.
Raporda, ilk bombalamadan sonra, bombalanan kişilerin kaçakçı olduğu açığa çıkmasına rağmen, üstlerin bilgilendirilmediği ve böylece 15 kişinin öldüğü sonraki bombalamaların engellenemediği bilgisine yer verildi.
Raporda, bu konunun ilgili birimlere sorularak açıklığa kavuşturulması gerektiği vurgusu yapıldı. Ayrıca "Heron görüntülerini değerlendiren birimin bu konuda bir ihmal içinde olduğu" ifade edildi.
"Yerel komutanlıkların sorumluluğu yok"
İçişleri Bakanlığı, Şırnak ve Hakkari'ye özel "iç güvenlik yapılanması" olduğunu belirterek, bu bölgede sivil otoritenin devre dışı kaldığını açıkladı. İl Jandarma Komutanı'nın, "Bana sadece İdil bağlı, diğer yerler bana bağlı değil" ifadesine dikkat çekildi.
Raporda ayrıca şu tespitler yer aldı:
* Bu operasyon sınır ötesi bir harekat, Genelkurmay Başkanlığı'nca icra edildi.
* Operasyon ve İnsansız Hava Aracı (İHA) talebi, 23. Jandarma Tugay Komutanlığı'ndan gelmedi, talebin yetkili komutanlıklara (Malatya veya Genelkurmay) sorulması gerekiyor.
* Ateş emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadığından, yerel komutanlıkların sorumluluğu yok, üst komutanlıklar sorumlu olabilir.
* Grubun dört saat süreyle İHA'lar tarafından görüntülendi, başka istihbarat bilgilerinin alınacağı zaman vardı.
* Olay yerine köylülerin gitti, Acil Çağrı Merkezi'ne müdahale için bir talimat verilmedi.
"MİT'ten 10'a yakın istihbarat bilgisi verildi"
* 27 Kasım - 28 Aralık 2011 arasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kaynaklı 10'a yakın istihbarat bilgisi Genelkurmay'a bildirildi. Sadece Aralık'ta yedi istihbarat bilgisi gönderildi.
* PKK'li Fehman Hüseyin'in bölgede olduğu Türkiye'ye operasyon yapabileceği bilgisi MİT'in istihbaratları arasında yer alıyordu.
"Bu bir yaşam hakkı ihlali"
* Bölgedeki hareketliliğe ilişkin 26 Aralık tarihli Kara Kuvvetleri İstihbarat raporu da vardı.
* Sadece heron görüntülerine dayanarak, yerel unsurlara danışılmaması hataydı.
* Bu bir yaşam hakkı ihlalidir. Ölen 34 kişinin hiçbiri örgüt üyesi değildi.
Kaynak: Bianet