Gazeteciler, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü baskılarla karşılıyor. Geçen yıl 3 Mayıs'tan bu yana 34 gazeteci daha cezaevine konuldu.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, tutuklu gazeteci sayısı bakımından dünya birinciliğini sürdürdüğünü bildirdi.
Yazılı açıklama yapan TGDP, Türkiye'de ve dünyada basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkını savunan basın emekçilerinin saldırılara maruz kaldığını belirtti. Açıklamada, muhalif gazetelerin kapatıldığı, para cezalarına çarptırıldığı, sansür-otosansür uygulandığı, gazetecilerin gözaltına alındığı, tutuklandığı kaydedildi.
Açkılamada, "işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı ve basın emekçilerinin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyoruz" denildi.
Türkiye'nin, cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı bakımından dünya birinciliğini sürdürdüğünü ifade ede TGDP, 3 Mayıs 2011 tarihinde 58 gazeteci tutuklu iken, bir yıl sonra bu sayının 92'ye yükseldiğini bildirdi.
Aralarında platform sözcüsü Necati Abay'ın da bulunduğu binlerce gazetecinin de yargı kıskacı altında olduğu kaydedilen açıklamada, "Türkiye'de basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bir ilerleme sağlamanın yolu, toplumsal muhalefet güçlerinin Toplumla Mücadele Yasası adını verdiği Terörle Mücadele Yasası (TMY)'nin iptalinden geçiyor" denildi.
Kaynak: ETHA