25 Nisan 2012 Çarşamba

İHD'liler "F tipi" için yola çıktı

İnsan hakları savunucuları, F tipi cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için Ankara yürüyüşünü başlattı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu'nun cezaevlerindeki hak gasplarına ve tecrite karşı Ankara'ya yapacağı yürüyüş, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nin önünde başladı.

Cezaevi önünde bir araya gelen insan hakları savunucularına tutuklu yakınları da destek verdi. İHD Şube Başkanı Avukat Abdülbaki Boğa, insan hakları savunucularının cezaevlerindeki hak gasplarını yıllardır gündeme getirdiklerini ancak tutuklulara yönelik saldırıların sürdüğünü belirtti.

'ÖLÜMÜ SEYRETMEKTEN KEYİF ALIYORLAR'

Yaklaşık 3 ay boyunca F Tipi cezaevlerini gündeme getirmek için "F" oturmaları yaptıklarını hatırlatan Boğa, Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı'na hasta tutukluların hastalık ve tedavi durumlarıyla ilgili defalarca rapor yazdıklarını ancak adım atılmadığını kaydederek, "Görüyorlar, duyuyorlar ama ölümü seyretmekten keyif alıyorlar" dedi.

Terörle Mücadele Kanunu'nu eleştiren Boğa, TMK'nın muhalif düşüncelere set kurduğunu, düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırdığını kaydetti. Boğa, F tipi cezaevleri için şunları kaydetti: "Muhaliflere, tecrit içinde tecrit, haksız disiplin cezaları ile hayatı dar etme, A takımları ile işkence, hasta mahpusları tedavi etmemek, ağır hastaları serbest bırakmamak ve Kürt çocuklarına tecavüz yöntemleri ile yok etme politikası dün olduğu gibi mevcut hükümet döneminde de devam etmiştir."

Boğa, Bakırköy Kadın Tutukevi'ndeki hasta tutuklu kadınların tahliye edilmesini, Anayasa'nın eşitliği düzenleyen 10. maddesinin uygulanmasını, İmralı Cezaevi'ndeki tecridin son bulmasını, TMK'nın kaldırılmasını ve TMK sebebiyle tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

Boğa, sözlerini, "Mahpussuz bir dünya dileğimizi dillendirirken, devlete zulüm politikalarından vazgeçmeye çağrıda bulunuyoruz" diyerek sonlandırdı.

FATMA TOKMAK'TAN MEKTUP VAR!

Boğa'nın açıklamasından sonra, İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Sevim Kalman, hasta tutuklu Fatma Tokmak'ın mektubunu okudu. Tokmak, mektubunda, tedavi için gittiği cezaevinde bir askerin tacizine uğradığını ancak suç duyurularının yanıtsız kaldığını duyurdu.

Cezaevi önüne, "Bu cezaevinde hasta kadınlar ölüme terk edildi" yazılı pankart ve papatyalar bırakan İHD üyeleri, kısa bir yürüyüşün ardından Sütlüce'de bulunan AKP İl Başkanlığı önüne hareket etti.

Eylemde, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Cezaevlerinde tecrite son" sloganları atıldı.

Kaynak: ETHA